Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στην τουρκική βουλή και, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ερντογάν, στοχεύει στην εξισορρόπηση των ελευθεριών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα δικαιώματα και τους νόμους, σηματοδοτεί για πολλούς επικριτές, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση Human Rights Watch, την κλιμακούμενη λογοκρισία και διάθεση των αρχών να φιμώσουν κάθε διαμαρτυρία.
Καθώς ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των κυρίαρχων μέσω ενημέρωσης της χώρας έχει περάσει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι Τούρκοι έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ηλεκτρονικές πηγές ενημέρωσης σε αναζήτηση κριτικών φωνών και ανεξάρτητης ενημέρωσης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να διορίζουν εγκατεστημένο στη χώρα εκπρόσωπο που θα είναι νομικώς υπεύθυνος έναντι των τουρκικών αρχών, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα σε καταγγελίες σχετικά με το περιεχόμενο.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν τεράστια πρόστιμα και να περικόψουν τη χωρητικότητα των ιστοσελίδων τους ακόμη και κατά 90%, κάτι που πρακτικά θα εμποδίζει τη λειτουργία τους στη χώρα.
«Ο νόμος αυτός προμηνύει μια νέα σκοτεινή εποχή ηλεκτρονικής λογοκρισίας», δήλωσε ο Τομ Πόρτεους από την Human Rights Watch, προσθέτοντας ότι θα πλήξει την ελευθερία του λόγου στη Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και η Τουρκία είναι η χώρα όπου καταγράφτηκαν οι περισσότερες δικαστικές εντολές που αφορούσαν το Twitter μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο σχολίασε και εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα των ανθρώπων της Τουρκίας στην ελευθερία του λόγου, στην αναζήτηση πληροφοριών και στη συμμετοχή στη δημόσια και πολιτική ζωή», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.