«Η λύση είναι πολύ πιθανό να πάρει χρόνο και δεν θα είναι εύκολη ή χωρίς οπισθοδρόμηση, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα που επηρεάζουν επίσης τις σχέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με την Τουρκία», τόνισε o Αμερικανός στρατηγός ε.α., πρώην διοικητής της CIA και πρόεδρος του KKR Global Institute Ντέιβιντ Πετρέους για τις σχέσεις Ουάσινγκτον- Άγκυρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης και στρατιωτικός εξέφρασε την ελπίδα να γεφυρωθεί το ρήγμα, καθώς η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ γεωπολιτικά και «ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και της Ασίας».
Όπως υπογράμμισε ο Ντ. Πετρέους, το ΝΑΤΟ δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό, όπως έχουν ισχυριστεί ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες (για παράδειγμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν), επισημαίνοντας πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία «είναι πιθανό να παρέχει τη μοναδική λύση σε ορισμένα από τα πραγματικά δυσάρεστα ζητήματα που βιώνουν διάφορα κράτη-μέλη του, όχι μόνο αυτό των δύσκολων σχέσεων με την Τουρκία σήμερα, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται από δημοκρατικά εκλεγμένες ανελεύθερες κυβερνήσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκλήσεις που σχετίζονται με τις συντριπτικές ροές προσφύγων, θέματα εσωτερικού λαϊκισμού και ούτω καθεξής».
Σύμφωνα με τον Ντ. Πετρέους, το ΝΑΤΟ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλές καταστάσεις, σημειώνοντας πάντως ότι «πιθανότατα θα είναι μέρος της λύσης σε τέτοιες προκλήσεις και όχι λύση από μόνο του».
Για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Ντ. Πετρέους επισήμανε ότι οι αποφάσεις στην Άγκυρα ήταν προκλητικές από διάφορες απόψεις και «όλα τα έθνη του ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν αποφασιστικότητα και υπομονή στην αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων».
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Ντ. Πετρέους σχολίασε ότι η Ελλάδα υπήρξε ιστορικά μία από τις χώρες που έχει επιτύχει εδώ και πολύ καιρό τον στόχο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, και δεδομένης της γεωπολιτικής σημασίας της, είμαι βέβαιος ότι στο ΝΑΤΟ όχι μόνο επιθυμούν να επικροτήσουν ό,τι έχει κάνει και ό,τι κάνει ακόμα η Ελλάδα, αλλά θα καλωσόριζαν τυχόν πρόσθετες συνεισφορές – όπως συμβαίνει γενικά για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.