Καλοκαίρι του 2018, ένα αεροσκάφος Gulfstream G280 προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Μυκόνου και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι άλλος ένας πλούσιος τουρίστας φτάνει στο νησί. Μόνο που σε αυτή την πτήση επιβαίνει ο Άλεξ Σάαμπ, ο Κολομβιανός επιχειρηματίας που ως πολίτης Βενεζουέλας χαρακτηρίζεται ως το πρόσωπο που ξεπλένει τα χρήματα του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο. Κρατούμενος από τις 13 Ιουνίου στο Πράσινο Ακρωτήρι με διεθνές ένταλμα της Ιντερπολ αποτελεί το μήλον της έριδος μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας. Άλλωστε αν ο Άλεξ Σάαμπ μιλήσει τότε πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους. Και χωρίς να είναι Βενεζουελάνοι…
Ο Άλεξ Σάαμπ μέχρι τον Ιούνιο ήταν ο άνθρωπος του Νικολάς Μαδούρο για όλες τις δουλειές. Από τον χρυσό της χώρας μέχρι τα πετρέλαια, είτε για εξαγωγές είτε για εισαγωγές στη χώρα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, είναι το κλειδί που ανοίγει πολλές κλειστές πόρτες οι οποίες οδηγούν στην ολοκλήρωση του παζλ που η αμερικανική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει και αφορά στο καθεστώς της Βενεζουέλας.
Το καλοκαίρι του 2018 βρέθηκε στην Μύκονο προς τα τέλη Ιουνίου. Το Gulfstream G280 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού μεταφέροντας τον ίδιο και μια μεγάλη παρέα από τη Μόσχα όπου παρακολούθησε τους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλου. Ο ίδιος άλλωστε θεωρείται ποδοσφαιρόφιλος και μάλιστα έχει ασχοληθεί και με δικαιώματα αγώνων σε επίπεδο υψηλό. Σημείωση στη Μύκονο δεν ήρθε κατευθείαν από τη Μόσχα. Πήγε πρώτα για μια σχεδόν ημέρα στην Μαδρίτη και από εκεί έφτασε στην Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παραμονή του στην χώρα μας ένα ελικόπτερο ενοικιάστηκε προκειμένου να μεταφέρει τον ίδιο και δύο ακόμη συνεργάτες του στην Αθήνα. Και μάλιστα το εν λόγω ελικόπτερο φέρεται να προσγειώθηκε σε ιδιόκτητο ελικοδρόμιο στην Αττική.
Οι αμερικανικές αρχές φέρονται να γνωρίζουν τις κινήσεις του ακριβώς. Αποτελεί άλλωστε ένα από τα πρόσωπα κοντά στον Νικολάς Μαδούρο που βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση τουλάχιστον την τελευταία τριετία, κυρίως μετά τη σύλληψη των ανιψιών της συζύγου του προέδρου της Βενεζουέλας για εμπόριο ναρκωτικών, με τα οποία διατηρούσε προσωπικές σχέσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Άλεξ Σάαμπ να επιβαίνει στο αεροσκάφος τύπου Falcon της κρατικής υπηρεσίας πετρελαίου της Βενεζουέλας που προσγειώθηκε στις 2 Μαρτίου του 2019 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο μετέφερε τον υπουργό εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε απασχολήσει τον ελληνικό Τύπο, λόγω της πολύωρης παραμονής του αεροσκάφους που υποτίθεται πως προσγειώθηκε στο πλαίσιο ανεφοδιασμού, αλλά και λόγω της παρουσίας προσώπων που η ταυτότητά τους δεν έγινε γνωστή στον χώρο των VIP, τον οποίο είχε κλείσει για να φιλοξενεί τους επιβάτες της πτήσεις.
Ο Χρυσός της Βενεζουέλας
'Ηταν η περίοδος που το θέμα της πώλησης τμημάτων του χρυσού της Βενεζουέλας από το καθεστώς με επίφαση την αγορά τροφίμων για τον λαό, απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, κυρίως λόγω της εμπλοκής του Ιράν, αλλά και της Τουρκίας στην υπόθεσή αυτή.
Την ίδια εποχή βουλευτές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που σημειωτέον εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διωγμό από το καθεστώς, κατήγγειλαν τον Μαδούρο. Ένας εξ αυτών ο Χοσέ Γκέρα, δήλωνε τον Μάρτιο του 2019 ότι η Αθήνα εντάσσεται στον σχεδιασμό του καθεστώτος σε ότι αφορά τη διαδικασία πώλησης χρυσού.
Από την πλευρά του ο Άλεξ Σάαμπ μέσα από ένα δίκτυο εταιρειών, εκ των οποίων ορισμένες βρίσκονται στο Μεξικό, την Τουρκία την Αντίκουα αλλά και την Ισπανία αποτέλεσε το πρόσωπο που κίνησε τη διαδικασία σχετικά με τον χρυσό της Βενεζουέλας, με την κάλυψη της αγοράς τροφίμων για τον λαό της χώρας που αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση.
Εφοδιασμένος με διπλωματικό διαβατήριο, αν και… επικηρυγμένος από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κινήθηκε μεταξύ όλων των χωρών που συνεργάζονταν και συνεργάζονται με τη Βενεζουέλα. Αυτός επιλέχθηκε από τον Νικολάς Μαδούρο και για να διαχειριστεί την υπόθεση με τα πετρέλαια.Είτε αφορά τις διαδικασίες εξαγωγής του μέσω εταιριών που έχει συστήσει στο Μεξικό, είτε για την εισαγωγή από το Ιράν. Και φυσικά για την εισαγωγή των πρώτων υλών που απαιτούνται για την επεξεργασία του πετρελαίου που λόγω και του αμερικανικού εμπάργκο η Βενεζουέλα αδυνατεί να εισάγει.
Αν μιλήσει
Στο πλαίσιο αυτό η σύλληψη του έχει αλλάξει τα δεδομένα. Πολλοί κάνουν λόγο για πανικό στο επιτελείο του Μαδούρο. Αν η κυβέρνηση του Πράσινου Ακρωτηρίου κάνει αποδεκτό το αίτημα των ΗΠΑ και οδηγήσει τον τραπεζίτη του Μαδούρο στην αμερικανική δικαιοσύνη τότε όλα είναι ανοικτά. Μέχρι σήμερα όσοι καθεστωτική έχουν πατήσει στο αμερικανικό έδαφος έχουν μιλήσει και μιλούν για όσα γνωρίζουν.
Βέβαια ο Άλεξ Σάαμπ είναι μια ειδική περίπτωση. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και ανοίξει το στόμα του, τότε οι διαδρομές του χρήματος θα αποκτήσουν σάρκα και οστά. Θα βρεθούν τα πρόσωπα, οι τοποτηρητές του δικτύου της Βενεζουέλας και δίπλα σε κάθε χώρα θα μπουν οι φωτογραφίας αυτών που διαχειρίζονταν τα χρήματα από τον χρυσό το πετρέλαιο αλλά και από τα ναρκωτικά με τον πλέον επίσημο τρόπο.
Ο Νικολάς Μαδούρο χρησιμοποιεί όλα τα μέσα πίεσης ώστε να μην εκδοθεί ο Σάαμπ αλλά να επιστρέψει στη Βενεζουέλα. Με την επίκληση του διπλωματικού διαβατηρίου έχει ήδη καταφέρει να προκαλέσει καθυστέρηση, ενώ άνθρωποί του βρίσκονται στη μικρή αυτή χώρα προκειμένου να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Παράλληλα ένας πρώην ανώτατος ισπανός δικαστής που δραστηριοποιείται ως δικηγόρος αναλαμβάνει την εκπροσώπηση του κολομβιανού με διαβατήριο Βενεζουέλας επιχειρηματία που βλέπει να έχει προσελκύσει τα φώτα πάνω του με τον πλέον αρνητικό τρόπο, διαπιστώνοντας πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ αυτή την φορά δεν είναι απλά επικοινωνιακό.
Και αυτό διότι πλέον οι κρατικές αρχές ενδιαφέρονται όχι απλά για να κόψουν τα πλοκάμια των εμπόρων ναρκωτικών όπλων και άλλων… προιόντων αλλά και να διεκδικήσει αποζημιώσεις, δένοντας με ατράνταχτα στοιχεία τις υποθέσεις που είναι ανοιχτές στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι σχέσεις με Ιράν
Ο Άλεξ Σάαμπ διατηρεί, όπως ο υπουργός Πετρελαίου και πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Αλ Αισσάμι, ιδιαίτερες σχέσεις με το Ιράν, την Τουρκία και άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Διαθέτει όμως προσβάσεις και στην Ισπανία όπου ανοίγει εκ νέου ο φάκελος των χρηματοδοτήσεων των Podemos και από τους τσαβικούς ηγέτες της Βενεζουέλας αλλά και από το Ιράν.
Η υπόθεση της χρηματοδότησης με 9,3 εκατ. ευρώ από το Ιράν ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μέσα από την έρευνα της υπηρεσίας για το μαύρο χρήμα της Ισπανίας φέρνοντας στο νου μνήμες από τις καταγγελίες για χρηματοδότηση και από το καθεστώς της Βενεζουέλας.
Χρηματοδότηση που οι ηγέτες της μπολιβοριανής επανάσταση είχαν ως πάγια τακτική του και αφορούσαν κόμματα κυρίως στην Ευρώπη που προωθούν την ιδεολογία τους μέσα από τον μανδύα μιας επαναστατικής αριστεράς. Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Σάντσεθ, καλείται να δώσει διευκρινήσεις για τα ποσά που φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες να έχει εισπράξει τόσο ο ίδιος ως παραγωγός εκπομπών όσο και το κόμμα του.
Ο ίδιος πλέον έχει αλλάξει προφίλ. Μετέχοντας στην κυβέρνηση εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, ενώ έχει επικρίνει και το καθεστώς Μαδούρο, εν αντιθέσει με τον πολιτικό του φίλο στην Ευρώπη, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση επέκρινε το ρόλο του προέδρου της Βενεζουέλας.
Αντιθέτως ως πρωθυπουργός παρενέβη ώστε να αποφευχθούν κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας από την Ε.Ε. ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συναντήσεις με εκπροσώπους της χώρας και τον πρέσβη έχουν κατ επανάληψη εκφράσει τη στήριξή τους και έχουν καταγγείλει όσους επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση του Ιράν τηρεί ανάλογη στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή του με τον Ιρανό πρέσβη τον Ιανουάριο κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της. Υπενθυμίζεται πως ως κυβέρνηση ακόμη και το πρώτο εξάμηνο της δημιουργικής ασάφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε και στις δύο χώρες για οικονομική βοήθεια με τον Γιώργο Τσιπρα να υπογράφει συμφωνίες για ενεργειακά θέματα το 2015 και το 2016 και τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται την Τεχεράνη.
Σε ότι αφορά την Βενεζουέλα η σχέση είναι γνωστή. Μέχρι και ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στο Καράκας πριν καν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος τότε και από τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου. Δυο πρόσωπα που βρίσκονται και σήμερα στο προσκήνιο.