Ο Μουράτ Μερτσάν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να διοριστεί στην πιο πολυπόθητη θέση στην τουρκική διπλωματία, στο θώκο του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Monitor, ο διορισμός του Μερτσάν στην Ουάσινγκτον αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.
Όπως σημειώνει η Al Monitor, κανένα ζήτημα δεν έχει αποδειχθεί τόσο τοξικό για τις σχέσεις Άγκυρας Ουάσινγκτον όσο η απόκτηση ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Αυτή η κίνηση είχε ως συνέπεια να απομακρυνθεί η Τουρκία από την κοινοπραξία για την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, τα οποία οι S-400 έχουν σχεδιαστεί για να καταρρίπτουν.
Με φόντο τα παραπάνω, πολλοί περίμεναν η Τουρκία να έστελνε έναν έμπειρο διπλωμάτη καριέρας στη θέση του Σερντάρ Κιλίτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από το 2014. Αντίθετα, ο Ερντογάν ήθελε κάποιον που να εμπιστεύεται πλήρως, έναν συντηρητικό ισλαμιστή με την ίδια κοσμοθεωρία που να έχει επίσης εμπειρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις διεθνείς σχέσεις, τονίζει η ιστοσελίδα.
Ο Μερτσάν συσχετίζεται με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον πρώην Τούρκο πρόεδρο και μεγάλο αντίπαλο του Ερντογάν στο AKP κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που πολλοί κατεπλάγησαν όταν είδαν τον Ερντογάν να τον επιλέγει για την Ουάσινγκτον.
Η Γκονούλ Τολ, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Middle East Institute, πιστεύει ότι ο Μερτσάν έχει δύσκολο έργο. «Τα προβλήματα είναι πολύ βαθιά για να επιλυθούν από έναν νέο πρέσβη, ειδικά εάν η Τουρκία συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές της, και ιδίως τις πολιτικές της για τους S-400».
Ο Άλαν Μακόβσκι, κορυφαίος αναλυτής στην Τουρκία και ανώτερος συνεργάτης στο Center For American Progress, συμφωνεί. Η ‘’πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Μερτσάν είναι τεράστια, αν όχι ανυπέρβλητη. Η Ουάσιγκτον - το Κογκρέσο, και τώρα και η κυβέρνηση- έχει αποφασίσει ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν 'κολλήσει' και θα επιδεινωθούν, εκτός εάν η Τουρκία παραχωρήσει τους S-400 ή προβεί σε κάποιο λειτουργικό ισοδύναμο αυτής της πράξης".
Ωστόσο, ο Μάκοβσκι πιστεύει ότι ο Μερτσάν μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος στον Ερντογάν. ‘’Αν θεωρηθεί ότι έχει δίαυλο με τον Ερντογάν και ότι μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων στην κορυφή, το καθεστώς του ως διορισμένου πολιτικού θα θεωρηθεί ως πλεονέκτημα", δήλωσε στην Al-Monitor.
«Μετά από μια εποχή όπου η Άγκυρα φαινόταν να ανταγωνίζεται την Ουάσιγκτον, η υιοθέτηση μιας πιο διπλωματικής προσέγγισης στις διεθνείς σχέσεις εξακολουθεί να αποτελεί καλό σημάδι, ακόμα κι αν δεν θα είναι αρκετή για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας», σχολίασε ο συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund Νίκολας Ντάνφορθ.
Presidential Press Service via AP