Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, στην πρώτη επίσκεψη Αυστραλού ηγέτη στην Κίνα μετά από επτά χρόνια, δήλωσε σήμερα ότι είναι «προς το συμφέρον μας» να έχουμε μια διμερή σχέση με διάλογο και συνεργασία.
Η Αυστραλία θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά με την Κίνα, ανέφερε σε σύντομη ομιλία στην ετήσια Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών (CIIE) που φιλοξενείται στη Σανγκάη, η οποία εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.
Ο Αλμπανέζι είναι ο πρώτος Αυστραλός ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα από το 2016, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω προστριβών για την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, κατηγοριών για κατασκοπεία και σεναρίων για την προέλευση της Covid-19.
Στην ομιλία του, ο Αλμπανέζι χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών «ώριμη» και δήλωσε ότι «τροφοδοτείται από τη συμπληρωτική φύση των οικονομικών μας».
«Μαζί με τις άλλες οικονομίες στην περιοχή μας, η Αυστραλία και η Κίνα έχουν ευημερήσει χάρη στη βεβαιότητα και τη σταθερότητα ότι αυτό καθίσταται δυνατόν από το εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες», δήλωσε ο Αλμπανέζι, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της ομιλίας του.
Η κυβέρνηση του Αλμπανέζι έχει προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με την Κίνα από τότε που ανήλθε στην εξουσία πέρυσι και η Κίνα έχει άρει τα περισσότερο από τα εμπόδια που είχε επιβάλει στο εμπόριο κατά τη διπλωματική διαμάχη του 2020 που κόστισε 20 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας σε εξαγωγές εμπορευμάτων και τροφίμων.
«Θα συνεχίζουμε να εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του οποίου ο ρόλος ως ανεξάρτητου και έγκριτου διαιτητή μας ωφελεί όλους», δήλωσε ο Αλμπανέζι, χωρίς να κάνει άμεση αναφορά σε διαμάχες.
Ο Αλμπανέζι θα συναντήσει αύριο τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, όπου ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα εκφράσει τις ανησυχίες του για την αυξανόμενες εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Πριν από την αναχώρησή του από την Αυστραλία, χθες Σάββατο 4/11, ο Αλμπανέζι είχε δηλώσει ότι η πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θα σηματοδοτήσει ένα «πολύ θετικό βήμα» προς την εξομάλυνση των τεταμένων διμερών σχέσεων.