Το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα έσπευσαν να σχολιάσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόναχιου και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Μάλιστα σε πανηγυρικό κλίμα κινείται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σε σχετικό άρθρο της αναφέρει ότι «ο εφιάλτης των Ελλήνων τελείωσε».
«Μετά από τρία μνημόνια το 2010, το 2011/12 και το 2015 και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις οι περήφανοι Έλληνες ένιωθαν τη συνεχή παρουσία της τρόικας ως πρόκληση και εφιάλτη – ακριβώς επειδή οι θεσμοί δεν ασχολούνταν μόνο με την αποταμίευση αλλά κυρίως με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι Έλληνες αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως απαιτήσεις λιτότητας και ως παρέμβαση στην ελληνική πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.
H πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτηση της στο Twitter σε αγγλικά και ελληνικά επισήμανε πως «χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», καταλήγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάντα στο πλευρό σας».
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων, η χώρα κλείνει πλέον αυτό το κεφάλαιο και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντα στο πλευρό σας.»
🇬🇷 Today marks the last day of the enhanced economic surveillance of Greece.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 20, 2022
Thanks to the determination and resilience of Greece and its people, the country can close this chapter, and look to the future with confidence.
The EU will always stand by your side. pic.twitter.com/hDnFd9dqB5
Ντόναχιου: Μεγάλο επίτευγμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες της
O πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόναχιου, σε ανάρτηση του στο Twitter με αφορμή την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας έγραψε πως είναι «μεγάλο επίτευγμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες της».
«Σήμερα, για 1η φορά από το 2010, η Ελλάδα αποκαθιστά συνθήκες οικονομικής ομαλότητας βγαίνοντας από την ενισχυμένη επιτήρηση. Αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική κυβέρνηση και τους πολίτες. Ιδιαίτερο φόρο τιμής στους Κ.Μητσοτάκη και Χ. Σταικούρα για τον βασικό τους ρόλο σε αυτή την επιτυχία».
Today, for the 1st time since 2010, Greece is restoring conditions of economic normality by exiting enhanced surveillance. This is a major achievement for the Greek government & citizens. Special tribute to @kmitsotakis @cstaikouras for their key role in this success. #Eurogroup https://t.co/uIAEAPwP8Z
— Paschal Donohoe (@Paschald) August 20, 2022
Μισέλ: Η Ελλάδα προχωράει μπροστά
«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αναφερθείς στην έξοδο της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία.
Μάλιστα σημείωσε ότι η εν λόγω επιτυχία οφείλεται «στη δέσμευση του ελληνικού λαού και των αρχών σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», προσθέτοντας στο τέλος της ανάρτησής του το μήνυμα « Η Ελλάδα προχωράει μπροστά».
An important day for #Greece — exiting the enhanced surveillance framework today.
— Charles Michel (@CharlesMichel) August 20, 2022
A success due to the commitment of the Greek people and authorities combined with European solidarity.
Greece is moving forward. @kmitsotakis
Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα κλείνει σήμερα ένα δύσκολο κεφάλαιο
«Χάρη στις θυσίες και την αντοχή του λαού της και την αποφασιστικότητα των αρχών, η Ελλάδα κλείνει σήμερα ένα δύσκολο κεφάλαιο στη μακρόχρονη και περήφανη ιστορία της», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ανακοινώνοντας την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
«Η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας εκπληρώσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της δεσμεύσεων που ανέλαβε στο Eurogroup. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ουσιαστικά βασικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών της. Τα επιτεύγματά της είναι ακόμη πιο αξιέπαινα, δεδομένου ότι αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από δύο σοβαρά εξωτερικά σοκ: την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην επόμενη φάση της οικονομικής της ανάπτυξης και θα συνεργαστεί μαζί της για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που ορίζονται στο φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
«Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα σηματοδοτεί επίσης τη συμβολική κατάληξη της πιο δύσκολης περιόδου που έχει βιώσει η ζώνη του ευρώ. Η κρίση δημόσιου χρέους που καθόρισε τα πρώτα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν μια απότομη καμπύλη μάθησης για την Ένωσή μας. Η ισχυρή συλλογική μας απάντηση στην πανδημία έδειξε ότι η Ευρώπη είχε μάθει τα μαθήματα αυτής της κρίσης. Πρέπει να δείξουμε την ίδια αλληλεγγύη και ενότητα καθώς πλέουμε στα ταραγμένα νερά στα οποία εισέρχονται τώρα οι οικονομίες μας», καταλήγει η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομίας.
Ερωτηθείς για τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την εμπειρία της κρίσης του δημόσιου χρέους, ο Τζεντιλόνι απάντησε ότι τα διδάγματα που ξεχωρίζουν είναι δύο: «Πρώτον, σε μια κατάσταση κρίσης, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται γρήγορα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Η κρίση του δημόσιου χρέους ήταν μια απότομη καμπή και σκληρό μάθημα για την Ένωσή μας: συχνά βρίσκονταν λύσεις με αδικαιολόγητα υψηλό κόστος, τόσο κοινωνικό όσο και οικονομικό. Δεύτερον, δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ, απαιτείται ένα συνεπές και συνεκτικό μείγμα πολιτικών, με συνετές δημοσιονομικές πολιτικές σε συνδυασμό με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και με τη συνεργασία μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Ευτυχώς, πιστεύω ότι πήραμε συλλογικά αυτά τα μαθήματα, όπως φαίνεται από την απάντηση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19».