Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη τάσσεται κατά της απόσυρσης των ΗΠΑ
Shutterstock
Shutterstock

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη τάσσεται κατά της απόσυρσης των ΗΠΑ

Την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη εξέφρασε την Τρίτη (08/04) ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς το Πεντάγωνο επανεξετάζει το παγκόσμιο αποτύπωμά του υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο αμερικανικός στρατός διέθετε περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αλλά ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Κρίστοφερ Καβόλι δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 80.000.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε στους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι δεν πρέπει να υποθέσουν ότι η αμερικανική παρουσία θα διαρκέσει για πάντα.

«Η συμβουλή μου είναι να διατηρηθεί αυτή η στάση δυνάμεων όπως είναι τώρα», δήλωσε ο Καβόλι στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ευρωπαϊκή πίστη στις ΗΠΑ ως τον απόλυτο προστάτη της ηπείρου έναντι οποιασδήποτε επίθεσης από τη Ρωσία έχει κλονιστεί σοβαρά από την προσπάθεια προσέγγισης του Τραμπ με τη Μόσχα και τη μεγάλη πίεση που ασκεί στο Κίεβο, καθώς επιδιώκει να τερματίσει τον πόλεμο.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για μετακίνηση δυνάμεων από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, ο Καβόλι είπε ότι τα στρατεύματα μετακινούνται συχνά, αλλά πρόσθεσε: «Οι κύριες τοποθεσίες όπου έχουμε δυνάμεις αυτή τη στιγμή, εκεί βρίσκονται και εκεί σχεδιάζω να τις διατηρήσω».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί νομοθέτες δήλωσαν ότι θα ήταν λάθος να απομακρυνθούν τα στρατεύματα από την Ευρώπη.

Η Κάθριν Τόμσον, η οποία εκτελεί χρέη βοηθού υπουργού Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, δήλωσε στους νομοθέτες ότι η παγκόσμια επανεξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα βασίζεται στα «δηλωμένα συμφέροντα του Τραμπ».

Η Τόμσον δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει έναν μη Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο ως Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SACEUR), μια θέση που πάντοτε καταλαμβάνεται από Αμερικανούς.

«Μετά από τρία χρόνια στη Γιασιόνκα, αυτή είναι μια ευκαιρία να διορθώσουμε το μέγεθος του αποτυπώματός μας και να εξοικονομήσουμε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως στους Αμερικανούς φορολογούμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Κρίστοφερ Ντόναχιου, διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Η Γιασιόνκα, στη νοτιοανατολική Πολωνία αποτελεί κόμβο μέσω του οποίου παραδίδεται στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Τα στρατεύματα θα μετακινηθούν σε άλλα μέρη της Πολωνίας.