Ο Ερντογάν προσπαθεί να μπει «σφήνα» στην ευρωπαϊκή άμυνα - Παζαρεύει τον ρόλο της Τουρκίας στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock
WELT

Ο Ερντογάν προσπαθεί να μπει «σφήνα» στην ευρωπαϊκή άμυνα - Παζαρεύει τον ρόλο της Τουρκίας στην Ουκρανία

Ανησυχητικά μηνύματα για την προσπάθεια της Τουρκίας να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει για τον πόλεμο της Ουκρανίας, παρέχοντας εγγυήσεις ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της χώρας σε ευρωπαϊκά προγράμματα παραγωγής αμυντικού υλικού, φέρνει στο φως δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας WELT, επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων για την Ουκρανία έχει θέσει υπό συζήτηση και το μείζον θέμα της ισχυρής ευρωπαϊκής ασφάλειας, με την Τουρκία –τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ– να παρουσιάζεται επανειλημμένα ως αμυντικός εταίρος και παράγοντας ασφάλειας για τους Ευρωπαίους.

Καθώς, σε ενδεχόμενο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης θα παίξει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες εγγυήσεις ασφάλειας λόγω του ρόλου της στην τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ. Επιπλέον, είναι η μόνη υποβρύχια δύναμη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη Ρωσία.

Ωστόσο, οι κινήσεις της Ευρώπης για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας προκαλούν ανησυχία στην Άγκυρα για πιθανό παραγκωνισμό της, δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Για τον λόγο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και στην παραγωγή πυρομαχικών, καθώς και στη στρατηγική συνεργασία, σχεδιάζοντας να θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη μιας συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από εμπιστευτικό σχέδιο που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας WELT. Σύμφωνα, μάλιστα, με αμυντική ιστοσελίδα της Τουρκίας, ο πρόεδρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συναντήθηκε ήδη τον Ιανουάριο στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Γ. Σεντίβι.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Τουρκίας στην κοινή κατασκευή όπλων, ενώ ο Φ. Μέρτς, ως Καγκελάριος, θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη στάση. Υπέρ αυτής της θέσης τάσσονται επίσης η Πολωνία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ αντίθετες είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ωστόσο, εσχάτως υπάρχουν προσπάθειες προσέγγισης της Γαλλίας με την Τουρκία, όπως προκύπτει τόσο από τις συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο χωρών στη Σύνοδο του Μονάχου όσο και από την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει πυραύλους Meteor της εταιρείας MBDA, που εδρεύει στο Παρίσι.

Μια στενότερη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό, καθώς στο παρελθόν η Τουρκία είχε μπλοκάρει ανοιχτά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει απειλήσει με μαζικές προωθήσεις μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο, και η ΕΕ ίσως να μην διαθέτει αρκετό, εκτιμά η αρθρογράφος.