Στα δικαστήρια συνεχίζεται, όπως αναμενόταν, η διαμάχη ανάμεσα στον κολοσσό της λιανικής LVMH και την ιστορική εταιρεία κοσμημάτων Tiffany, μετά την απόφαση της πρώτης να αποχωρήσει από τη συμφωνία εξαγοράς, της μεγαλύτερης όλων των εποχών στον κλάδο των πολυτελών ειδών.
Χθες, ο γαλλικός όμιλος του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Άρνο κατέθεσε αγωγή κατά της αμερικανικής εταιρείας την οποία κατηγορεί για κακοδιαχείριση και ασυνέπεια. Η LVMH δήλωσε στην αγωγή της ότι η Tiffany ήταν "ακατάλληλη για τις μελλοντικές προκλήσεις" και ότι "η απόδοσή της ήταν καταστροφική και οι προοπτικές της παραμένουν θλιβερές" μετά την καταχώρηση απώλειας 45 εκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο.
"Η απόδοση της Tiffany θα συνεχίσει να είναι κακή. . . [και] οι προβλέψεις του για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 είναι αμφίβολες δεδομένης της συνεχιζόμενης και ουσιαστικής επίδρασης της πανδημίας, η οποία συνεχίζει να παρεμποδίζει τις πωλήσεις της Tiffany και δεν δείχνει σημάδια μείωσης", δήλωσε η δικαστική ομάδα των προϊόντων πολυτελείας.
Πριν δέκα μέρες, δικαστήριο του Ντελαγουέρ έκανε δεκτή την πρόταση της Tiffany & Co. να επισπευσθεί η εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει ο οίκος κοσμημάτων κατά της LVMH. Ωστόσο το δικαστήριο όρισε τη δικάσιμο της υπόθεσης στις 5 Ιανουαρίου 2021 και όχι πριν την 24η Νοεμβρίου, (όπως επιθυμούσε η Tiffany) ημερομηνία μετά την οποία οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να αποχωρήσει από το deal χωρίς επιπτώσεις, βάσει των όρων που προβλέπει η συμφωνία.
Στο μεταξύ η LVMH - την οποία η Tiffany κατηγορεί ότι "ροκανίζει τον χρόνο” για την ολοκλήρωση της συμφωνίας- επιβεβαίωσε ότι έχει υποβάλει αίτημα για έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα από τα πολλά βήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει η συγχώνευση, στέλνωντας μήνυμα προς το δικαστήριο των ΗΠΑ ότι ο γίγαντας πολυτελών ειδών ενεργεί καλή τη πίστη.
Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η LVMH δήλωσε ότι θα "παγώσει” τη συμφωνία, επικαλούμενη μια επιστολή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριαν που της απεστάλη "ως αντίδραση στην απειλή επιβολής φόρων επί γαλλικών προϊόντων από τις ΗΠΑ", εξέλιξη στην οποία η Tiffany απάντησε αμέσως με αγωγή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times, ότι στη Γαλλία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια καθώς ο Μπερνάρ Άρνο ιδιοκτήτης του ομίλου κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη κυβέρνηση για να αποχωρήσει ναπο τη συμφωνία.
Παράλληλα, η LVMH είχε εκφράσει τη μεγάλη δυσαρέσκειά της διότι η Tiffany συνέχισε να καταβάλει 70 εκατ. δολάρια σε μερίσματα ανά τρίμηνο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πηγή του οίκου Tiffany αναφέρει ότι το μέρισμα ύψους 0,58 δολαρίων ανά μετοχή αναφερόταν "ξεκάθαρα" στην ανακοίνωση της συμφωνίας και Ενημερωτικό Δελτίο, και οποιαδήποτε αλλαγή στο μέρισμα θα διακινδύνευε τη διαδικασία έγκρισης από τους μετόχους και θα καθυστερούσε περαιτέρω τη συμφωνία (ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει η LVMH).
Σημαντική παράμετρος στην υπόθεση είναι το γεγονός ότι η συμφωνία συνάφθηκε πριν την πανδημία είχε δημιουργήσει ερωτήματα για το εάν το τίμημα που θα κατέβαλε η LVMH ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
Σύμφωνα με την στήλη Lex της εφημερίδας Financial Times, ο Αρνο ο οποίος έχει το προσωνύμιο ο "Λύκος με τα Κασμίρ" κάνει ελιγμούς ώστε να αναγκάσει την διάσημη κοσμηματοποιία να υπαναχώρησει και να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία, αυτή τη φορά με χαμηλότερο αντίτιμο από τα 135 δολάρια ανά μετοχή.