Παρότι ο κορονοϊος έχει πλήξει τη χώρα του αλλά και τον ίδιο, ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα ολοκληρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο, κάτι πρακτικά αδύνατο όπως φαίνεται.
Ακόμα και πριν την πανδημία, οι Ευρωπαίοι ήταν εξαιρετικά φειδωλοί και προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούνιο, ορόσημο που είχε θέσει ο Μπόρις Τζόνσον. Τον Ιανουάριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε αποστείλει τελεσίγραφο στην ΕΕ τον ότι θα αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία.
Στο μεταξύ τόσο ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός ομόλογος του Ντέιβιντ Φροστ ασθένησαν και οι δυο τον Μάρτιο και χρειάστηκαν χρόνο μέχρι να αναρρώσουν. Έτσι, ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε έπειτα από καθυστέρηση έξι εβδομάδων.
"Η Βρετανία δεν θέλησε να δεσμευτεί ως προς ορισμένα βασικά σημεία", δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης και κατά την διάρκεια των οποίων οι Βρετανοί επανέλαβαν ότι πρόθεσή τους είναι να μην παραταθεί η μεταβατική περίοδος.
H Βρετανία εξήλθε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου. Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Εντός αυτού του διαστήματος οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονται μια συνολική συμφωνία που θα καλύπτει τη μεταξύ τους σχέση.
Ένα θέμα όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές είναι αυτό της αλιείας. Παρότι ο κλάδος αυτός αντιπροσωπεύει μικρό ποσοστό στο ΑΕΠ της Βρετανίας και της ΕΕ, οι δύο πλευρές έχουν, μέχρι ώρας, αγεφυρωτες διενέξεις. Ο Μπαρνιε επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από την ΕΕ να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί την αλιευτική πρόσβαση σε ετήσια βάση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία. "Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τη Νορβηγία σε πέντε είδη, δεν είναι δυνατό για 100 είδη με τη Βρετανία", είπε.
Το Λονδίνο τόνισε από την πλευρά του ότι η "επανάκτηση του ελέγχου" των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλης σημασίας και ότι θα πρέπει να είναι προσβάσιμα "πάνω από όλα από τα βρετανικά πλοία". Όμως, οι αλιείς πολλών ευρωπαϊκών χωρών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους βρετανικούς ψαρότοπους. Για τους γάλλους αλιείς, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν το 30% του κύκλου εργασιών τους.
Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό του Γιβραλτάρ. Σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, στο προσχέδιο της συμφωνίας που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, θα υπάρχει πρόβλεψη ότι το Γιβραλτάρ, υπεράκτιο έδαφος της Βρετανίας, θα αποκλείεται από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Βρυξελλών και στο έδαφός του θα ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Ε
Το μόνο ίσως που θα μπορούσε να πείσει τον Τζόνσον να αλλάξει τη σκληρή του στάση θα ήταν μια πιο γρήγορη αρνητική αλλαγή των δεικτών της οικονομίας. Μέχρι τότε δηλώνει πως θα πρέπει να κάνει αυτό που υποσχέθηκε, δηλαδή να υλοποιήσει το Brexit.