Του Γιάννη Μαντζίκου
Στη γέφυρα Τιέντιντας, η οποία συνδέει την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας με την πόλη Ουρένα της Βενεζουέλας, παίζεται ένα ακόμα επεισόδιο του θρίλερ που ζουν οι πολίτες της κάποτε πλουσιότερης χώρας στη Λατινική Αμερική. Το καραβάνι της ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο περιμένουν χιλιάδες βενεζοέλανοι «ως μάννα εξ ουρανού», δεν αναμένεται να περάσει όμως καθώς ο Νικολάς Μαδούρο, όπως κατήγγειλε πρώτη η αντιπολίτευση, διέταξε παραστρατιωτικές οργανώσεις να φράξουν τη γέφυρα.
Το γεγονός κατήγγειλαν στη συνέχεια ΜΚΟ, ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και ο yπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος με σχετικό tweet ζήτησε για μια ακόμα φορά από τον Μαδούρο να αφήσει τη βοήθεια να περάσει τα σύνορα.
The Venezuelan people desperately need humanitarian aid. The U.S. & other countries are trying to help, but #Venezuela's military under Maduro''s orders is blocking aid with trucks and shipping tankers. The Maduro regime must LET THE AID REACH THE STARVING PEOPLE. #EstamosUnidosVE pic.twitter.com/L4ysYJaM6H
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 6 Φεβρουαρίου 2019
Την άφιξη της βοήθειας είχε προαναγγείλει τη Δεύτερα, ο Χουάν Γκουαϊδό ενημερώνοντας ότι «θα αποτελέσει οξυγόνο για περίπου 300.000 πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο «κινδυνεύουν από θάνατο λόγω έλλειψης τροφίμων ή φαρμάκων».
Η παραπάνω εξέλιξη όπως εκτιμούσε σε σημείωμα του, το think tank Stratfor δείχνει μέχρι στιγμής ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις προγραμματισμένες διεθνείς αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας συνοριακής αντιπαράθεσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτών που αναζητούν βοήθεια. Ωστόσο, εάν οι στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα αποφασίσουν να αποχωρήσουν, θα ήταν μια σημαντική ένδειξη ότι ο Μαδούρο χάνει το σημαντικότερο του στήριγμα, τον στρατό.
Ο Μαδούρο από τη μεριά του δεν δείχνει να ενδιαφέρεται εμμένοντας στη «σοσιαλιστική επανάσταση που θα δικαιωθεί» όπως δήλωνε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ορκωμοσία του Ούγκο Τσάβες το 1999.
Όπως όμως παρατηρούσε τις προάλλες ο αρθρογράφος των Τάιμς του Λονδίνου, Όλιβερ Καμ «Πως γίνεται ένας ευτραφής άνδρας να μιλάει για σοσιαλισμό σε ανθρώπους των οποίων τα νοικοκυριά σε ποσοστό 90% δηλώνουν ότι στερούνται τα απαραίτητα;» Πράγματι, οι Βενεζοελάνοι που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια κατά μέσο όρο...το συγκλονιστικό νούμερο των 24 κιλών, είδαν προ μηνών τον Μαδούρο στο εστιατόριο του διάσημου «μάγειρα-σελέμπριτι» Σάλτε Μπάε στη Τουρκία τρώγοντας πανάκριβα εδέσματα.
Εξάλλου ο Χουάν Γκουαϊδό εκτιμούσε τις προάλλες ότι «Τα τελευταία χρόνια έχει κλαπεί τέσσερις φορές το ΑΕΠ της χώρας», ενώ σε πρόσφατο της γράφημα η ιστοσελίδα G-Zero ανέφερε ότι η Βενεζουέλα έχει χάσει από το 2013 πάνω από 63% του ΑΕΠ της –υστερεί μόνο από τη Συρία, που από το 2010 έχασε 75% του ΑΕΠ της.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η Novaya Gazeta, μια ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα, ανέφερε πως «η Ρωσία παρέχει οξυγόνο στο καθεστώς, πωλώντας τον χρυσό που η Βενεζουέλα έχει καταθέσει στην κεντρική τράπεζά της για φύλαξη». Μια είδηση που δεν προκαλεί έκπληξη, αν θυμηθεί κανείς ότι προ ολίγων ημερών τα ρωσικά Boeing πηγαινοερχόνταν στο... Καράκας.
Διαβάστε ακόμα:
- Bloomberg: Ο Μαδούρο πούλησε το 40% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας
AP Photo