Όσο κι αν μία κάλπη πάντα εγκυμονεί εκπλήξεις, μέχρι πρόσφατα υπήρχε μία σταθερά. Πως σε περίπτωση που ο Μακρόν κατέβαινε στις εκλογές και αναμετριόταν με τη Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της, ο Γάλλος πρόεδρος θα επικρατούσε. Ακόμα κι αυτό το σενάριο τίθεται εν αμφιβόλω, με βάση τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν το ποσοστό νίκης του Μακρόν μόλις στις 5 μονάδες διαφορά.
Παρά τους πρόσφατους κλυδωνισμούς που δέχτηκε το κόμμα της, η κόρη του ακροδεξιού Ζαν-Μαρί Λεπέν, φαίνεται να δρέπει τους καρπούς της απενοχοποίησης του ξενοφοβικού και οπισθοδρομικού λόγου του κόμματος της. Η Λεπέν έχει προσπαθήσει να αποποιηθεί την κληρονομιά του σκληρού προσώπου του πατρός της, εμφανίζοντας ένα προσωπείο μίας συντηρητικής δεξιάς. Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δώσει νέα πνοή στα πανιά της.
Η Λεπέν έχει βασίσει τη μακρά προεκλογική καμπάνια της στην ακρίβεια στη Γαλλία, η οποία πλέον πλήττει όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, λόγω της τρελής κούρσας ανόδου των τιμών της ενέργειας και βασικών αγαθών που έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό στα ύψη. Ταυτόχρονα, ο Εθνικός Συναγερμός έχει εστιάσει στις αντιστάσεις που βρίσκουν μεταρρυθμίσεις του Μακρόν, με αιχμή το συνταξιοδοτικό, όπου, αναμενόμενα, δε γίνεται δεκτό από πλειοψηφικά ρεύματα της γαλλικής κοινωνίας. Στο γνωστό μοτίβο των λαϊκιστών διεθνώς, η Λεπέν επικαλείται το συναίσθημα της αδικίας, πέρα από τα οικονομικά δεδομένα, που είναι συνηθισμένος να λειτουργεί ο Μακρόν.
Ταυτόχρονα, ο Μακρόν αντιμετωπίζει ένα νέο μωσαϊκό υποψηφίων, από τον Ερίκ Ζεμούρ με τα διαβόητα ρατσιστικά ξεσπάσματα ή την αρχετυπική δεξιά Βαλερί Πεκρές, οι οποίοι χτυπούν τον Γάλλο πρόεδρο από διαφορετικές πλευρές. Το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο έχουν μπει οι αμερικανικές εταιρίες συμβούλων που έχουν αναλάβει συμβόλαια επί προεδρίας Μακρόν, ύψους μέχρι και 2,4 δισ. ευρώ, που καταγγέλλονται πως δε φορολογούνται καν στη Γαλλία. Έχει μπει στο αντιπολιτευτικό στόχαστρο δηλαδή όλη η πολιτική Μακρόν για τους εμπειρογνώμονες που χρησιμοποιεί για τη διοίκηση, ώστε να συζητείται δημοσίως κατά πόσο η προεδρία του ή οι (αμερικανικές) εταιρίες συμβούλων αποφασίζει ουσιαστικά για το τι συμβαίνει στη Γαλλία,
Το πλήθος των νέων υποψηφίων προέδρων, η καταφυγή σε ακρότητες, σε συνδυασμό με το προφίλ του Μακρόν, που διατηρεί ένα ελιτίστικο προφίλ, ενδέχεται να έχουν πολιτικές και εκλογικές συνέπειες. Η πρωτοφανής διεθνής χρηματοοικονομική και πολύπλευρη κρίση και τα οικονομικά προβλήματα του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσουν για παράδειγμα ψηφοφόρους του ακροαριστερού Μελανσόν, που έπεται των δύο στις δημοσκοπήσεις, απέναντι από το Μακρόν και πιο κοντά στη Λεπέν σε ένα υποθετικό σενάριο, ενός δεύτερου γύρου.
Ωστόσο, υπάρχει και το πραγματικό ενδεχόμενο, έστω και την τελευταία στιγμή, να ξεφουσκώσει το λαϊκιστικό εγχείρημα της Λεπέν, όπως έγινε πρόσφατα στις περιφερειακές εκλογές. Όποτε και δεν επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν την κάλπη για τους υποψηφίους. Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από τη συμμετοχή στις κάλπες και το ενδιαφέρον των εκλογέων, που προς το παρών πάντως, φαίνεται αισθητά μειωμένο.