Ο Μητσοτάκης στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω χαμηλότερων φόρων και ελπίζει στους τουρίστες
Handelsblatt

Ο Μητσοτάκης στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω χαμηλότερων φόρων και ελπίζει στους τουρίστες

Με φορολογικές μειώσεις θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οδηγήσει την οικονομία μακριά από την ύφεση του του κορωνοϊού, τονίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη θα πρέπει να παρέχει αμοιβαία χρηματοδότηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας για τις εταιρείες και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, που βρίσκονται σε κίνδυνο. Τον προηγούμενο χρόνο, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε ήδη διαθέσει 24 δισεκατομμύρια για αυτό το σκοπό», αναφέρει το άρθρο της Handelsblatt. Ο οικονομικός συνάκτης Γκερτ Χέλερ τονίζει ωστόσο ότι «παρά τις υψηλές και μη προγραμματισμένες δαπάνες, η κυβέρνηση βλέπει περιθώρια φορολογικών περικοπών φέτος και πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναζωογονήσει την αδύναμη οικονομία». 

Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% έναντι 22%, γράφει ο Χέλερ, αναφέροντας επίσης ότι «μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε ήδη μειώσει τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες από το 28% στο 24%». «Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό θα είναι ένα κίνητρο για περισσότερες επενδύσεις», προσθέτει η εφημερίδα. 

Η Handelsblatt επισημαίνει: «Η κρατική ενίσχυση που καταβλήθηκε από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 38 δισεκατ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ του περασμένου έτους. Το βάρος για τα νοικοκυριά είναι αντίστοιχα υψηλό. Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς από την κρατική στατιστική αρχή ΕΛΣΤΑΤ, ο προϋπολογισμός του 2020 έκλεισε με έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ, μετά από πλεόνασμα 1,1% το προηγούμενο έτος. Μόνο η Ισπανία και η Μάλτα σημείωσαν ακόμη υψηλότερα ελλείμματα. Επειδή η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 8,3% το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους αυξήθηκε σημειώνοντας νέο ρεκόρ κατά 205,3% του ΑΕΠ». 

Η Ελλάδα αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος

Ωστόσο, η Ελλάδα αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος, επισημαίνει η εφημερίδα.«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει πλεόνασμα 3,8%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει ακόμη και 4,2%. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αποσκοπούν στο να δώσουν ώθηση στην οικονομία», σημειώνει η Handelsblatt. 

«Προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα των εταιρειών, οι προπληρωμές φόρου θα μειωθούν από 100 σε 70% φέτος. Για τους αυτοαπασχολούμενους, των οποίων το μερίδιο του εργατικού δυναμικού είναι 28% υψηλότερο στην Ελλάδα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, οι φορολογικές αρχές μειώνουν τις προκαταβολές φόρων από 100% σε 55%», γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο αρχικός φορολογικός συντελεστής εισοδήματος από αυτοαπασχόληση θα μειωθεί από 22% σε 9% και ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

«Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι τα μέτρα συντονίστηκαν με την Επιτροπή της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», τονίζει η εφημερίδα, ενώ προσθέτει ότι «η Ελλάδα, η οποία έλαβε δάνεια βοήθειας ύψους περίπου 290 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εταίρους της στο ευρώ και το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, θα παραμείνει υπό αυστηρότερη εποπτεία από αυτά τα τέσσερα ιδρύματα έως τουλάχιστον το 2022».

Επίσης, η Handelsblatt τονίζει: «Ορισμένες από τις φορολογικές περικοπές θα έχουν ήδη αντίκτυπο στον φετινό προϋπολογισμό και μερικές δεν θα ισχύουν μέχρι τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση θέτει το δημοσιονομικό κόστος στα 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος και 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Ένα μεγάλο μέρος αυτού πρέπει να επιστρέψει στα ταμεία των φορολογικών αρχών λόγω των αναπτυξιακών επιπτώσεων των μέτρων.»

Ελπίδα για μια νέα αρχή στον τουρισμό

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρ. Σταϊκούρας «δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας».

«Αυτή τη στιγμή μπορεί να δανειστεί χρήματα φθηνότερα από ποτέ από την είσοδο του ευρώ στην Ελλάδα το 2001. Από την αρχή του έτους, η χώρα έχει ήδη διαθέσει ομόλογα με όγκο εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ στην αγορά. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ζήτηση, ειδικά δεδομένου ότι η εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «BB» και οι προοπτικές κρίθηκαν ως «θετικές», γράφει ο Χέλερ.

Ωστόσο, το πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία θα εξαρτηθεί κυρίως από τον τουρισμό, τονίζει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρισμός συνέβαλε περισσότερο από το ένα πέμπτο στην οικονομική παραγωγή της Ελλάδας το 2019. «Τον περασμένο χρόνο, τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 81%. Η βιομηχανία ελπίζει για διπλάσιους επισκέπτες φέτος από το 2020», καταλήγει.