Ο Μπάιντεν επαίνεσε τον Σίσι για την στάση του στο ουκρανικό
COP27

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τον Σίσι για την στάση του στο ουκρανικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπλεξε σήμερα το εγκώμιο της Αιγύπτου επειδή εξέφρασε σθεναρά τη γνώμη της για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε πως το Κάιρο είναι ένας κρίσιμος μεσολαβητής στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ.

«Απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αίγυπτος εξέφρασε σθεναρά τη γνώμη της στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό επίσης χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης», δηλωσε.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει μια εθνική στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέλει να συνεχίσει την ανάπτυξη υπό αυτό το πρίσμα.

Η Αίγυπτος έχει επίσης ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για εθνικό διάλογο και έχει συστήσει μια προεδρική επιτροπή που θα εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας σε κρατουμένους, είπε ο Σίσι, μιλώντας κατά τη διμερή συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της COP27.

Μπάιντεν: Η κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στη διάσκεψη COP27 για το κλίμα στην Αίγυπτο υπογράμμισε ότι η παγκόσμια κλιματική κρίση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη και υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν το καθήκον τους.

«Η κλιματική κρίση αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια και την ίδια τη ζωή του πλανήτη», είπε ο Μπάιντεν, προτού σκιαγραφήσει τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο.

«Μπορώ να σταθώ εδώ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και να πω με σιγουριά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επιτύχουν τους στόχους μας για τις εκπομπές έως το 2030», τόνισε.

Η ομιλία του είχε σκοπό να υπενθυμίσει στους κυβερνητικούς εκπροσώπους που συγκεντρώθηκαν στο Σαρμ ελ-Σέιχ να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας εντός 1,5 βαθμών Κελσίου για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιο επείγον από ποτέ να διπλασιάσουμε τις δεσμεύσεις μας για το κλίμα. Ο πόλεμος της Ρωσίας απλώς ενισχύει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να απομακρυνθεί ο κόσμος από την εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα», είπε.

Πριν από την άφιξή του, η κυβέρνηση του Μπάιντεν προσπάθησε να προετοιμάσει το στάδιο αποκαλύπτοντας ένα εγχώριο σχέδιο για την σκληρή καταστολή των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, ένα από τα πιο ισχυρά αέρια θερμοκηπίου.