Τα χτυπήματα στο νότο της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο ανατολικό μέτωπο, αποτελούν μία ηχηρή απάντηση του Κιέβου στη Μόσχα. Η χερσόνησος της Κριμαίας έχει μπει στο επίκεντρο των ουκρανικών προσπαθειών να δείξουν στο Κρεμλίνο πως η ρωσική εισβολή και η κατοχή των εδαφών δεν θα είναι απλό να διατηρηθεί και να νομιμοποιηθεί.
Αν και η επίσημη κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα τρία χτυπήματα στην Κριμαία, το CNN επικαλείται δήλωση αξιωματούχου υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις επιθέσεις. Το σημαντικότερο χτύπημα βέβαια ήταν η επίθεση στη ρωσική αεροπορική βάση του Σάκι στη νότια Κριμαία και η καταστροφή πολλών μαχητικών αεροσκαφών. Ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε άμεσα στο Σάκι, καθώς η επίσημη γραμμή είναι πως το Κίεβο ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει το περιστατικό. Ωστόσο, οι αναφορές του στην απελευθέρωση της κατεχόμενης χερσονήσου της Κριμαίας καθώς και σε όλα τα εδάφη που κατέχουν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν αρκετές για να στείλουν το μήνυμα στη Μόσχα.
Το Κίεβο πλέον φαίνεται να έχει καταλήξει στην χρήση της τακτικής του ανταρτοπολέμου ως το βασικό αντιστάθμισμα στη Ρωσία. Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι δύσκολο να αντιπαρατεθούν στην υπεροπλία των ρωσικών δυνάμεων. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, όπου αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τραυματίστηκαν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αντιθέτως, οι ουκρανικές δυνάμεις πλέον στοχεύουν στις ρωσικές υποδομές και τις γραμμές επικοινωνίας που συνδέουν τις κατεχόμενες περιοχές. Με τις δυνατότητες που τους παρέχουν οι πύραυλοι με τους αμερικανικούς εκτοξευτές HIMARS αλλά και την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει στη στόχευση, ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα.
Η ανησυχία του Ρώσου πρόεδρου ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη ρωσική Διάσκεψης για την Διεθνή Ασφάλεια στη Μόσχα, όπου επιτέθηκε κατά ριπάς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ουσιαστικά εννοώντας πως αν δεν υπήρχε ο εξοπλισμός που παρέχεται από τη Δύση στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις θα είχαν καταλάβει ήδη τη χώρα.
Φαίνεται πως το Κίεβο έχει εστιάσει στην Κριμαία, ως το επίκεντρο της αντεπίθεσης του στη νότια Ουκρανία. Η σύνδεση της κατεχόμενης χερσονήσου με τη Ρωσία αποτέλεσε ένα από τα βασικά κίνητρα της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, που αποφασίστηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπρόσθετα η Κριμαία αποτελεί κόμβο για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων περιοχών στη Ουκρανία, τις οποίες το Κρεμλίνο φαίνεται να σχεδιάζει να προσαρτήσει ή να ωθήσει προς ανεξαρτητοποίηση, όπως για παράδειγμα η Χερσώνα.
Βέβαια, μία μαζική ουκρανική επίθεση στην Κριμαία είναι απίθανο να είναι επιτυχημένη. Κατά συνέπεια το Κίεβο εστιάζει σε κομβικά σημεία που συνδέουν τις ρωσικές κατεχόμενες περιοχές, ώστε να δείξουν στο Κρεμλίνο πως η εδαφική επέκταση που επιδιώκει θα είναι πολύ δύσκολη στην πράξη. Προς επίρρωση αυτού, ο επόμενος διακηρυγμένος στόχος του Κιέβου είναι η τεράστια γέφυρα του Κερτς, που κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδέσει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ τη χαρακτήρισε παράνομη κατασκευή, που πρέπει να γκρεμιστεί, οικειοθελώς ή μη.