Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την ανισότητα του πλούτου και τη χαμηλή γεννητικότητα η οποία, όπως είπε, έχει δημιουργήσει ένα «παραπέτασμα πάγου» ανάμεσα στα πλουσιότερα και τα φτωχότερα κράτη της Ευρώπης και τροφοδοτεί τη μετανάστευση, κατά την επίσκεψή του στην ομώνυμη χώρα.
Ο Φραγκίσκος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Βουλγαρία, της πρώτης επίσκεψής του στη χώρα αυτή και της πρώτης ενός προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τα τελευταία 17 χρόνια. Ο πάπας, που συναντήθηκε επίσης με ηγέτες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μεταβαίνει στη Βόρεια Μακεδονία την Τρίτη.
Παραλλάσσοντας μια διάσημη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ για ένα «σιδηρούν παραπέτασμα» πάνω από μια διαιρεμένη Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Φραγκίσκος είπε πως νέες διαιρέσεις σπαράζουν την ήπειρο 30 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού.
«Η Βουλγαρία, όπως τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης, πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό που μπορεί κάλλιστα να αποκληθεί ένας νέος χειμώνας: τον δημογραφικό χειμώνα που κατέβηκε σαν ένα παραπέτασμα πάγου σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συνέπεια της εξασθενημένης εμπιστοσύνης στο μέλλον», είπε σε μια ομιλία στο προεδρικό μέγαρο στη Σόφια.
Η Βουλγαρία, που έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007, παραμένει το φτωχότερο μέλος της. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Βούλγαροι έχουν φύγει από τη χώρα μετά την πτώση του κομμουνισμού αναζητώντας καλύτερες δουλειές και επίπεδα διαβίωσης στη δυτική Ευρώπη, αφήνοντας έναν πληθυσμό που ανέρχεται σήμερα σε περίπου επτά εκατομμύρια.
Ο Φραγκίσκος κάλεσε τη Βουλγαρία να «αγωνιστεί για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι νέοι άνθρωποι να επενδύσουν τη νεανική ενέργειά τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους, ως άτομα και ως οικογένειες, γνωρίζοντας πως στην πατρίδα τους μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή».
Ένας σκοπός του τριήμερου ταξιδιού του πάπα είναι να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βατικανού για μια ένωση του Ανατολικού και του Δυτικού τμήματος της χριστιανοσύνης που χωρίστηκε με το Σχίσμα του 1054.
Η βουλγαρική ορθόδοξη κοινότητα είναι μια από τις πιο σκληροπυρηνικές στις σχέσεις της με το Βατικανό και η μοναδική που μποϊκόταρε τις πρόσφατες συναντήσεις του επίσημου διαλόγου Ορθοδόξων και Καθολικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ