του Γιώργου Παυλόπουλου
Κατά την πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά προσπέρασε τη Ρωσία, επικεντρώνοντας τα πυρά του σε άλλους... κακούς και την απειλή που συνιστούν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακούγοντας, όμως, τις δηλώσεις που έκαναν την περασμένη Πέμπτη τόσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (του οποίου οι ΗΠΑ είναι η κυρίαρχη δύναμη) όσο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, θα νόμιζε κανείς ότι ζει σε διαφορετικό πλανήτη!
Πράγματι, όπως μας πληροφόρησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η συνεδρίαση που είχε προηγηθεί έμοιαζε περισσότερο με πολεμικό συμβούλιο. Αιτία, όπως ο ίδιος είπε, ήταν η κυβερνο-επίθεση την οποία εξαπέλυσε (τον Απρίλιο) η Ρωσία και συγκεκριμένα η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού GRU, κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, προσπαθώντας να παραβιάσει τα συστήματά του και να παραποιήσει τα ευρήματα της έρευνας η οποία αφορά στην ουσία με την οποία φέρεται ότι επιχειρήθηκε να δηλητηριαστούν ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του από δύο Ρώσους πράκτορες, επί βρετανικού εδάφους.
Χημικά και... ντόπες!
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η συγκεκριμένη εχθρική ενέργεια αποκαλύφθηκε έγκαιρα και αποκρούστηκε με επιτυχία, όμως σήμανε συναγερμό στα επιτελεία τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, που αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά. Από την πλευρά τους δε, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Συμβουλίου, μαζί με την υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εγκαλούν τη Μόσχα σε αυστηρό ύφος – ενώ την ίδια στιγμή, η Ολλανδία έκανε γνωστή την απέλαση των Ρώσων πρακτόρων που είχαν πιαστεί στα πράσα.
Την ίδια ημέρα, επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος πέντε στελεχών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που φέρονται να είχαν προσπαθήσει να διεισδύσουν στα συστήματα των αθλητικών ομοσπονδιών όπου εξετάζονται φαινόμενα ντόπινγκ σε αθλητές από τη Ρωσία. Αυτό συνέβη, μάλιστα, σε μια περίοδο που η έρευνα για τον «ρωσικό δάκτυλο» στις ΗΠΑ μοιάζει να μπαίνει στην τελική της ευθεία, έχοντας στο επίκεντρό της την προσπάθεια της Μόσχας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016, «χακάροντας» τις επικοινωνίες και το δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος και της υποψηφίας του, Χίλαρι Κλίντον, προς όφελος του Τραμπ.
Πλήγμα στον Πούτιν
Οι αποκαλύψεις αυτές – οι οποίες, εφόσον αποδειχθούν αληθείς, συνιστούν αναμφίβολα ένα πλήγμα σε βάρος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προέρχεται από αυτές – δείχνουν ότι ο πόλεμος της Δύσης και πιο συγκεκριμένα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον στον Κυβερνοχώρο. Προκειμένου δε να μην μείνει καμία αμφιβολία, τα 29 κράτη-μέλη της Συμμαχίας αποφάσισαν την κατεπείγουσα συγκρότηση μιας νέας «στρατιάς», η οποία θα δρα στο πολεμικό θέατρο του Διαδικτύου, όπου θα έχει ως βασικό καθήκον να αντιμετωπίσει ένα αντίπαλο που φέρεται να επιτίθεται κατά κύματα.
Όσο για το εάν το ΝΑΤΟ, εκτός από την απόκρουση του επιτιθέμενου, εξετάζει και σενάρια αντεπίθεσης για να του καταφέρει αντίστοιχα και ισοδύναμα πλήγματα, ο Στόλτενμπεργκ – πιεζόμενος είναι γεγονός από τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου – δήλωσε ότι η απάντηση θα αποφασίζεται κάθε φορά, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Κάτι που έκανε, από την πλευρά του, και ο Τζέιμς Μάτις – ο οποίος, για να λέμε την αλήθεια, εμφανίστηκε πολύ πιο απειλητικός. Κι αυτό διότι επιβεβαίωσε αυτό που είχε δηλώσει μια ημέρα νωρίτερα η πρέσβης των ΗΠΑ στη Συμμαχία: Ότι η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη ακόμη και να εξαπολύσει προληπτικό στρατιωτικό πλήγμα κατά ενός πυραυλικού συστήματος που αναπτύσσει η Ρωσία το οποίο, όπως ισχυρίζεται η Δύση, παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη INF που είχε υπογραφεί το 1987.
Και η Κίνα...
Η διάσταση αυτή αποδεικνύει ότι η σύγκρουση δεν αφορά μόνο στον Κυβερνοχώρο, ούτε διεξάγεται αποκλειστικά με ψηφιακά όπλα τα οποία οι περισσότεροι δείχνουν να μην συνειδητοποιούν ακόμη πόσο ισχυρά είναι, αλλά τείνει να λάβει και συμβατική μορφή. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι εντατικές προετοιμασίες των δύο στρατοπέδων και σε αυτό το επίπεδο, με τα πρωτοφανή σε έκταση και δύναμη πυρός στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι Ρώσοι, καθώς και τα αντίστοιχα που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα το επόμενο διάστημα.
Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και το γεγονός ότι στα προαναφερθέντα ρωσικά γυμνάσια συμμετείχε και η Κίνα, η οποία επίσης κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι έχει διεισδύσει στα άδυτα 30 μεγάλων αμερικανικών ομίλων (ανάμεσά τους της Apple και της Amazon, έστω κι αν αυτές το διέψευσαν...), τότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο περίπλοκη και επικίνδυνη γίνεται.
AP Photo/Virginia Mayo, File