Ο Πούτιν κάνει «απόβαση» στις ΗΠΑ μέσω Μαδούρο!

Ο Πούτιν κάνει «απόβαση» στις ΗΠΑ μέσω Μαδούρο!

Του Γιάννη Μαντζίκου

Με την χώρα του να αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην υφήλιο, με πληθωρισμό που φτάνει δυσθεώρητα ύψη και ανυπολόγιστα χρέη, ο Νικολάς Μαδούρο προσπαθεί να νομιμοποιήσει την παρουσία του στην εξουσία και να βρει μια σανίδα σωτηρίας. 

Λίγες μέρες, λοιπόν μετά την συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Καράκας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πήγε στην Ρωσία προκειμένου να έχει τετ-α-τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια. Παρά τα μεγάλα χρέη απέναντι στην χώρα του, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε για μια ακόμα φορά «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες σας και είμαστε εδώ για να σας προσφέρουμε βοήθεια». 

H συνάντηση των δυο ανδρών έρχεται μετά από εξελίξεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πριν λίγο καιρό, το Reuters ανέφερε ότι ο Πούτιν έστειλε στην Βενεζουέλα έναν από του στενούς του συνεργάτες και επικεφαλής της εταιρείας ενέργειας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν. Ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού κολοσσού φέρεται να διαμαρτυρήθηκε έντονα στους αξιωματούχους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) γιατί καθυστερούσαν την αποστολή φορτίων πετρελαίου τα οποία χρησιμοποιούνται ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που παρέχει η Μόσχα στο καθεστώς Μαδούρο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του Reuters, η συμφωνία αφορά 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, την ώρα που το χρέος στης PDVSA στην Rosneft αγγίζει τα 6 δις. δολάρια. 

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατάφερε να διατηρήσει, τον ελέγχο της Citgo Petroleum παραρτήματος της που δραστηριοποιείται στην αμερικανική αγορά. Με βάση το σχέδιο σωτηρίας, επιλύεται η δικαστική διαμάχη με την πιστώτρια εταιρεία Crystallex International η οποία είχε προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη λόγω της μη αποπληρωμής χρεών. Η Βενεζουέλα κατέβαλε το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων, σε μετρητά και εγγυήσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε. Εφόσον, όμως, η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τότε η Crystallex International έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη διαδικασία δημοπράτησης των μετοχών της Citgo.

Το παραπάνω θέμα όμως έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού από το 2017 την Ουάσινγκτον και κυρίως αμερικανούς γερουσιαστές οι οποίοι πιέζουν την κυβέρνηση τους να αναλάβει δράση προκειμένου η Citgo, το παράρτημα δηλαδή της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας να μην καταλήξει σε ρωσικά χέρια. Συγκεκριμένα, αμερικανικά μέσα ανάμεσα τους το CBS News έχουν αναφέρει ότι το Καράκας έβαλε το 49,9% της εταιρείας Citgo ως ενέχυρο προκειμένου να λάβει τον Δεκέμβριο του 2016 δάνειο από τη Rosneft, την εταιρεία που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν. Σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να αποπληρώσει το συγκεκριμένο δάνειο -κάτι που κρίνεται πολύ πιθανό- τότε ο ρωσικός όμιλος θα καταλήξει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του μία ενεργειακή εταιρεία σε αμερικανικό έδαφος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η έγκυρη ιστοσελίδα σε θέματα Ουάσινγκτον The Hill υπενθύμιζε από τον Απρίλιο του 2017 ότι έξι Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν υποβάλλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε ενδεχόμενη χρεωκοπία των πετρελαϊκών της Βενεζουέλας. 

Πέραν όμως της Citgo, δημοσίευμα του Reuters, σημείωνε ότι o λόγος που ο ρώσος πρόεδρος φέρεται τόσο «ανοιχτοχέρης» απέναντι στον Μαδούρο δεν είναι άλλος από την κρατική εταιρεία πετρελαίου αφού το Καράκας για να βελτιώσει την ρευστότητα του προσφέρει σταδιακά μερίδια σε εγκαταστάσεις εξόρυξης ανά την χώρα. 

Είναι προφανές λοιπόν με φόντο τα παραπάνω ότι αν η Βενεζουέλα καταρρεύσει κάποιο θα επωφεληθούν αρκετά από το γεγονός αυτό.