Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου της κυριαρχίας των Ταλιμπάν, γυναίκες απαγορευόταν να εργάζονται και να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ υποχρεώνονταν να φοράνε Μπούρκα. Βέβαια, οι απαγορεύσεις ήταν γενικές, όπως για παράδειγμα στη μουσική και τον χορό, ενώ και οι άνδρες είχαν υποχρεωθεί να μην ξυρίζονται, καθώς η όψη του γυμνού δέρματος ήταν προκλητική.
Θεωρητικά, οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευθεί πως αυτή τη φορά θα επέτρεπαν στις γυναίκες να εργάζονται. Βέβαια, πέρα από τις γυναίκες που προσφέρουν στον τομέα της υγείας, οι Ταλιμπάν έχουν προς το παρών ζητήσει από τις εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν στο σπίτι τους, μέχρι η κατάσταση ασφαλείας να βελτιωθεί.
Ωστόσο, οι πρώτες ανακοινώσεις τους, από τη στιγμή που έχουν αναλάβει de facto την κυβέρνηση, έδειξαν τι εννοούν. Η νέα κυβέρνηση δεν περιείχε ούτε κατά διάνοια γυναίκα, ενώ και το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων καταργήθηκε. Οι κοπέλες πλέον θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, φορώντας χιτζάμπ (ίσως και νικάμπ ή μπούρκα), αλλά σε ξεχωριστές αίθουσες από τα αγόρια. Βέβαια, η πρακτική αυτή συνηθιζόταν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά στα πανεπιστήμια επικρατούσαν τα μεικτά τμήματα. Σειρά τώρα θα πάρουν τώρα τα μαθήματα και το περιεχόμενο τους, που θα μεταβληθεί βάσει της ερμηνείας που θα δώσουν στις ισλαμικές αρχές οι Ταλιμπάν.
Ουσιαστικά, πάντως οι Ταλιμπάν αλλάζουν ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Ο άμεσος κίνδυνος βέβαια είναι τα κορίτσια να μην μπορούν πρακτικά να πηγαίνουν στο σχολείο, λόγω της αδυναμίας να βρεθούν δασκάλες που εργάζονται ή ακόμα και να βρεθούν επιπλέον αίθουσες, στις τραγικές συνθήκες που υφίστανται στη χώρα. Η κατάσταση δεν ήταν ιδανική φυσικά πριν, καθώς στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα δείχνουν πως ούτε καν τα μισά κορίτσια παρακολουθούσαν το δημοτικό. Όλο αυτό το διάστημα όμως είχε επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην εγγραφή των κοριτσιών στα σχολεία, ενώ είχαν αυξηθεί τα ποσοστά των γυναικών που ήταν εγγράμματες. Είναι μουσουλμάνοι όλοι και θα το δεχθούν, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ παράλληλα, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, τόνισε ότι «ο αθλητισμός δεν θεωρείται κατάλληλος, ούτε αναγκαίος για τις γυναίκες», προετοιμάζοντας το έδαφος για την απαγόρευση της.
Με τις ευλογίες των Ταλιμπάν οργανώθηκαν η πρώτη συγκέντρωση γυναικών στην Καμπούλ υπέρ τους που φορούν μαύρα νικάμπ (που καλύπτουν το πρόσωπο), για να δείξουν πως υπάρχουν γυναίκες που τους υποστηρίζουν. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των υπόλοιπων γυναικών φαίνεται πως θα συνεχιστούν με καθημερινές πρωτοβουλίες στα αστικά κέντρα. Το κεντρικό σύνθημα τους είναι πως «δεν είναι οι ίδιες γυναίκες, όπως πριν από 20 χρόνια».