Όποιος παίρνει το μέρος της τρομοκρατίας κατά αυτό τον τρόπο, γυρίζει την πλάτη στις κοινές πολιτιστικές αξίες.
Ο στόχος της Χαμάς ήταν να σκορπίσει σοκ και χάος στην ισραηλινή κοινωνία
Shutterstock
Shutterstock
Γερμανικός Τύπος

Ο στόχος της Χαμάς ήταν να σκορπίσει σοκ και χάος στην ισραηλινή κοινωνία

Όποιος παίρνει το μέρος της τρομοκρατίας κατά αυτό τον τρόπο, γυρίζει την πλάτη στις κοινές πολιτιστικές αξίες.

«Η Χαμάς εκθειάζει το θάνατο, όχι μόνο των αντιπάλων, αλλά και των μαχητών της», γράφει η taz με αφορμή το ένα έτος από το μακελειό της Χαμάς στο Ισραήλ πριν ένα χρόνο στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Οι άνδρες της Χαμάς εισέβαλαν στα κιμπούτς, δολοφόνησαν, βίασαν, κατέστρεψαν και σε πολλά μέρη έμειναν επί τόπου περιμένοντας τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Γιατί όμως θέλησαν να δώσουν μια μάχη που δεν μπορούσαν να κερδίσουν; Πιθανώς όπως δείχνουν οι συνεντεύξεις με τους επιζώντες ομήρους για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο θάνατο και καταστροφή μπορούσαν πριν οι ίδιοι σκοτωθούν. Ο στόχος ήταν να σκορπίσουν σοκ και χάος στην ισραηλινή κοινωνία με αυτό το αιματηρό όργιο ολοκληρωτικής καταστροφής».

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει σε πρωτοσέλιδο σχόλιο με τίτλο «Στο πλευρό όσων δέχθηκαν επίθεση»: «Ποιος υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια, την ελευθερία του ατόμου, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία, το απαραβίαστο των συνόρων και την κυριαρχία των κρατών; Το ερώτημα τίθεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εδώ και ένα χρόνο όμως το ίδιο ερώτημα τίθεται και μετά την τρομοκρατική επίθεση βασανιστών και δολοφόνων κατά του Ισραήλ, το οποίο δέχεται πλέον επιθέσεις από πολλές πλευρές.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η επίθεση που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, δεν αποτελεί για πολλούς στον δυτικό κόσμο αφορμή για πένθος και συμπόνια για παιδιά, μητέρες, πατεράδες και παππούδες που δολοφονήθηκαν μπροστά στις κάμερες, αλλά για πανηγυρισμούς και κατανόηση. Όποιος παίρνει το μέρος της τρομοκρατίας κατά αυτό τον τρόπο, γυρίζει την πλάτη στις κοινές πολιτιστικές αξίες. Το καθήκον για ειρήνη αποτελεί παγκόσμια αξία. Όποιος με τη στάση ή με τα λεγόμενά του εξυπηρετεί τον επιτιθέμενο είτε στη Μέση Ανατολή είτε στην Ουκρανία, δεν επιθυμεί την ειρήνη. Η θέση της Γερμανίας πρέπει να είναι στο πλευρό όσων δέχονται επίθεση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Που σημαίνει «ποτέ ξανά». Το να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και την αυτοδιάθεση δεν έχει μόνο ιστορικά αίτια, είναι και προς το δικό μας εθνικό συμφέρον. Ανήκει στις κυρίαρχες επιταγές του γερμανικού κράτους.

Πηγή: DW