Του Γιώργου Παυλόπουλου
Την ευκαιρία να καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα στους Ευρωπαίους εκτιμάται πως θα εκμεταλλευθεί ο Ντόναλντ Τραμπ! Ειδικά τώρα, που τον καταγγέλουν για προστατευτισμό, διαφωνούν με την πολιτική του αναφορικά με το Ιράν και έχουν επιβάλει πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων στην Apple για διαφυγόντες φόρους, θα χτυπήσει όπου και όπως μπορεί.
Και αυτό ετοιμάζεται να το κάνει με την Airbus καθώς και με άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα (κρασιά, τυριά, είδη πολυτελείας, αυτοκίνητα κ.λπ.), εκμεταλλευόμενος την ετυμηγορία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έκανε δεκτό το αίτημα των ΗΠΑ για επιβολή δασμών, προκειμένου να «ισοφαριστούν» παράνομες κρατικές επιδοτήσεις.
Διότι εκτός των άλλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται απλώς για αντίποινα και αντίμετρα, αλλά για μια κίνηση η οποία μπορεί να δώσει πολύτιμους πόντους στην αμερικανική Boeing, η οποία βρίσκεται σε σκληρό ανταγωνισμό με τον ευρωπαϊκό αεροναυπηγικό όμιλο για τα μερίδιά τους στην παγκόσμια αγορά.
Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Λευκό Οίκο οριστικοποιείται η λίστα των προϊόντων και το ύψος των δασμών που θα τους επιβληθούν – από 5 δισ. δολάρια στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και πάνω από 11 δισ. στο πιο απαισιόδοξο σενάριο. Μάλιστα, σύμφωνα με την επίτροπο για θέμα εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, οι εκκλήσεις της ευρωπαϊκής πλευράς προς την Ουάσινγκτον για να υπάρξει ένας συνολικός διάλογος και να βρεθεί συμβιβασμός στο θέμα των επιδοτήσεων των κατασκευαστών αεροπλάνων, ώστε να αποτραπεί ο εμπορικός πόλεμος, έχουν πέσει στο κενό.
«Η άποψή μας είναι ότι υπάρχουν ήδη πολλοί δασμοί σε όλο τον πλανήτη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να φτάνει σε συμφωνίες, γι'' αυτό κι εμείς προσφερθήκαμε να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν μας έχουν πει εάν είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν, τουλάχιστον όχι μέχρι τη στιγμή που θα επιβάλλουν τους δασμούς τους, κάτι που είναι πιθανό να κάνουν σύντομα», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα.
«Πρώτα χτυπάμε, μετά συζητάμε»
Φαίνεται, όπως εκτιμούν στην Ευρώπη, ότι ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση και απέναντι στους παραδοσιακούς συμμάχους του, όπωςκάνει και με την Κίνα. Κι αυτό έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2020, καθώς υπάρχει ο φόβος να ξεσπάσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση και επιδιώκει να «οχυρωθεί» προκαταβολικά.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ανάλογη προσφυγή στον ΠΟΕ έχει καταθέσει και η Airbus, μιας και η αντιπαράθεσή της με την Boeing είναι μια ιστορία η οποία διαρκεί περίπου μια 15ετία. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ετυμηγορία του διεθνούς οργανισμού γι'' αυτήν θα βγει περίπου μετά από 8 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί διαθέτουν ένα χρονικό πλεονέκτημα και είναι σε θέση να χτυπήσουν πρώτοι. «Πρώτα χτυπάμε, μετά συζητάμε», όπως είναι το δόγμα Τραμπ, το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί και πάλι.
Πάντως, σύμφωνα με το Politico, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σημαντικά και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, μιας και η Airbus προμηθεύεται από τις εγκαταστάσεις που διαθέτει εκεί πολλά από τα τμήματα των αεροσκαφών που κατασκευάζει.
AP Photo/Andres Leighton