Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι η επισιτιστική κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδυνεύει να ωθήσει στον λιμό τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Παγκοσμίως, οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό ανήλθαν σε 828 εκατομμύρια πέρυσι, αύξηση κατά περίπου 46 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τριπλάσια αύξηση αν μετρηθεί από το lockdown λόγω του Covid, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, με τις τιμές των καυσίμων, των βασικών τροφίμων και των λιπασμάτων να εκτινάσσονται στα ύψη από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση τον επόμενο χρόνο – σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους από τους φτωχότερους του κόσμου σε λιμό, την πιο ακραία μορφή στέρησης τροφής.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτοί οι αριθμοί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).
Αποσταθεροποίηση, πείνα και μαζική μετανάστευση
«Οι παγκόσμιες αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, στα καύσιμα και στα λιπάσματα ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία απειλούν να ωθήσουν χώρες σε όλο τον κόσμο σε λιμό.
«Το αποτέλεσμα θα είναι η παγκόσμια αποσταθεροποίηση, η πείνα και η μαζική μετανάστευση σε κλίμακα άνευ προηγουμένου», προειδοποίησε. «Πρέπει να δράσουμε σήμερα για να αποτρέψουμε αυτήν την επικείμενη καταστροφή».
Λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τον παρατεταμένο αντίκτυπο των lockdown, η έκθεση, που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη, δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό των ανθρώπων που πεινούσαν το 2021, ωστόσο εκτιμά ότι το σύνολο ήταν κάπου μεταξύ 702 και 828 εκατομμυρίων που θα ισοδυναμούσε περίπου με το 10,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.