Οι διάδοχοι του Μακρόν εκμεταλλεύονται το μετεκλογικό χάος - Τι επιδιώκουν Ατάλ και Νταρμανέν
AP
AP
Politico

Οι διάδοχοι του Μακρόν εκμεταλλεύονται το μετεκλογικό χάος - Τι επιδιώκουν Ατάλ και Νταρμανέν

Τη στιγμή που ο Μακρόν δέχεται πιέσεις ώστε να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό, οι δύο σύμμαχοί του επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί μετά τις εκλογές στη Γαλλία.

Ο λόγος για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ και Ζεράλντ Νταρμανέν, οι οποίοι ερίζουν για τα ηνία της κεντρώας παράταξης, που έχασε το ένα τρίτο των εδρών της στην Εθνοσυνέλευση μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Οι δύο άνδρες ευελπιστούν να συγκεντρώσουν ικανή υποστήριξη από την κεντρώα παράταξη του Μακρόν μετά τις εκλογές, όπου κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Νταρμανέν, μαθητής του Νικολά Σαρκοζί, που ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του ως νεαρός ακτιβιστής στη γκωλική δεξιά, εστιάζει τις προσπάθειές του στη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας με την κεντροδεξιά, ενώ ο πρώην σοσιαλιστής Ατάλ δείχνει πρόθυμος να συνεργαστεί με κόμματα της Αριστεράς.

Σύμφωνα με το Politico, εάν κάποιος από τους δύο τα καταφέρει, θα ενισχύσει τις πιθανότητές του να εκπροσωπεί την παράταξη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σε τρία χρόνια.

Ατάλ και Νταρμανέν

Ο Μακρόν είδε την ηγεσία του να τίθεται υπό αμφισβήτηση καθ’ οδόν προς τις κάλπες και μετά τους δύο γύρους των εκλογών με υποψηφίους να αποφεύγουν ανοιχτά έναν ηγέτη που θεωρούσαν πολύ τοξικό για να τους βοηθήσει να νικήσουν στη μάχη και σημαίνοντα στελέχη όπως ο Ατάλ να αποστασιοποιούνται από την απόφασή του Γάλλου προέδρου να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τον θρίαμβο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές.

O Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό στις αρχές του χρόνου τον 35χρονο Ατάλ, που επιδόθηκε σε μια έντονη εκστρατεία για το κόμμα του με εμφανίσεις στο πλευρό υποψηφίων και στα ΜΜΕ για να υπερασπιστεί την κεντρώα παράταξη του προέδρου. Αλλά τη βραδιά των εκλογών πήρε αποστάσεις από την απρόσμενη απόφαση του Μακρόν να οδηγήσει τη Γαλλία στις κάλπες: «Δεν επέλεξα τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, αλλά αρνήθηκα να παραμείνω παθητικός», είπε.

Η μαχητική στάση του Ατάλ βρήκε απήχηση στους εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος του Μακρόν, της Αναγέννησης και τον έφερε σε πλεονεκτική θέση για να εκλεγεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας - προς μεγάλη απογοήτευση της γαλλικής προεδρίας, η οποία αισθάνεται απειλούμενη από την αυξανόμενη δημοτικότητά του.

Ο Νταρμανέν, που έδωσε το παρών στο Ελυζέ όταν ο Ατάλ υπέβαλε την παραίτηση του, ήταν ένας από τους λιγοστούς απερχόμενους υπουργούς, οι οποίοι στήριξαν τον Μακρόν στην απόφασή του για τις πρόωρες εκλογές. Εγκωμίασε το «θάρρος» του Μακρόν για μια απόφαση που όπως υποστήριξε συνάδει με το πνεύμα του Σαρλ Ντε Γκωλ.

Ο Νταρμανέν, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια, επιδιώκει να οικοδομήσει συνασπισμό με τη συντηρητική δεξιά στην Εθνοσυνέλευση, αλλά ο πρόεδρος της νεοσύστατης ομάδας των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ έσπευσε να απορρίψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ατάλ, από την άλλη πλευρά, προτιμά μια «πολυφωνική συνέλευση» που περιλαμβάνει διακομματική νομοθεσία με κάθε κόμμα εκτός από τις πιο ακραίες αριστερές και δεξιές δυνάμεις, δηλαδή την Ανυπότακτη Γαλλία του νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν και την Εθνική Συσπείρωση των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντέλ «Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις στη δεξιά, στο κέντρο και στην αριστερά που μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από τα συμφέροντα του γαλλικού λαού», είπε ο Ατάλ.

Χάος στην παράταξη Μακρόν

Μολονότι το στρατόπεδο Μακρόν τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου στις εκλογές τερματίζοντας δεύτερο μπροστά από το κόμμα της Λεπέν, εμφανίζει ρωγμές με τον βουλευτή Σασά Ουλιέ, ένας από τους πρώτους που είχαν υποστηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο, να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την Αναγέννηση με στόχο να δημιουργήσει δική του ομάδα με βουλευτές από την «κοινωνική δεξιά μέχρι τη σοσιαλιστική αριστερά».

Ο Νταρμανέν και οι δικοί του προσπαθούν να επιβάλουν τη γραμμή τους απορρίπτοντας κάθε ιδέα συνεργασίας όχι μόνον με τον Μελανσόν, αλλά και με τους Πράσινους με τη Μοντ Μπρεζέν, βουλευτή της Αναγέννησης και συμμάχου του υπουργού Εσωτερικών να κατηγορεί την επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ ότι «ενέκρινε τη χρήση μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας» στη διάρκεια διαδηλώσεων πέρυσι για τους ταμιευτήρες υδάτων.

Ο Μακρόν κάλεσε με την επιστολή του την Τετάρτη «όλες τις πολιτικές δυνάμεις «που ταυτίζονται με τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τη φιλοευρωπαϊκή στάση και τη γαλλική ανεξαρτησία να έχουν έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο για να οικοδομήσουν μία σταθερή –αναγκαστικά πλουραλιστική– κυβερνητική πλειοψηφία» απορρίπτοντας την ακροδεξιά της Λεπέν και την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που κατηγορείται για «αντικοινοβουλευτισμό» και «αντισημιτισμό».

Τι έπεται; Πολλά θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τις 18 Ιουλίου και την εκλογή του νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, που θα σηματοδοτήσει κατά πόσον και ποιες συμφωνίες θα έχουν επιτευχθεί.

Διαβάστε Περισσότερα