Η Ινδία βιώνει τη χειρότερη κρίση του κορoνοϊού σε όλο τον κόσμο. Οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες την έχουν φέρει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε θανάτους, ενώ οι οικονομικές δυσχέρειες του χειμαζόμενου πληθυσμού συχνά οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις. Οι απερίγραπτες εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Το δεύτερο κύμα του κορoνοϊου στην Ινδία θα έχει μεγάλες επιπτώσεις τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.
Οι σοβαρές συνέπειες στη χώρα επηρεάζουν πλέον και ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού κι όχι μόνο τους άπορους μετανάστες, που επλήγησαν την προηγούμενη χρονιά, καθώς δε δικαιούνταν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και πρόνοιας.
Ουσιαστικά οι οικονομικές συνέπειες επηρεάζουν δομικά τη μεσαία τάξη της Ινδίας, συρρικνώνοντας την κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτό αφορά ένα ποσοστό που φτάνει σχεδόν στο μισό του πληθυσμού, δηλαδή κοντά στα 600 εκατομμύρια.
Η συρρίκνωση θα ξεπεράσει το 10% μίας ανερχόμενης οικονομικής τάξης, που όλα αυτά τα χρόνια έβλεπε τον αριθμό της να αυξάνεται.
Μέχρι σήμερα, η Ινδία διεθνώς αντιμετωπιζόταν ως η μεγαλύτερη δημοκρατία, πληθυσμιακά τουλάχιστον. Μία μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον είναι αν θα μπορεί να διατηρήσει και να εμβαθύνει την αντιπροσώπευση στο ιδιότυπο πολιτειακό και πολιτικό σύστημα που έχει συγκροτήσει.
Όσο κι οι εκλογές αργούν, οι καθημερινές αποφάσεις κι εξελίξεις επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον. Η φύση της ως δημοκρατικό πολίτευμα άλλωστε έχει επηρεάσει και τη θέση της διεθνώς και την ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έναρξη της θητείας του νέου Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν κατέδειξε τη σημασία αυτή της σχέσης.
Η αρχική κρίση στις σχέσεις αντιμετωπίστηκε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστέρησαν στην αναγνώριση της επείγουσας κατάστασης στην Ινδία, όπου παράγονταν ένας μεγάλος αριθμός εμβολίων, τα οποία προορίζονταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τέλει, βέβαια το ζήτημα διευθετήθηκε με την παροχή βοήθειας από την Ουάσιγκτον, ενώ η υγειονομική κρίση εξελισσόταν.
Παράλληλα, βέβαια οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να δοκιμαστούν με την τάση απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, εν πρώτοις από το Αφγανιστάν. Ο ρόλος και η επιρροή που θα δοθούν στο Πακιστάν, βασικού αντιπάλου της Ινδίας, θα αποτελέσει ένα σημείο τριβής.
Ένα βασικό στοιχείο των πρώτων ημερών του Μπάιντεν αποτέλεσε η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, που είχε ατονήσει. Οι επαφές Αμερικάνων αξιωματούχων και η ανταπόκριση από το Νέο Δελχί κατέδειξε τις δυνατότητες συνεργασίας.
Σε αυτό το ζήτημα, άλλωστε η Ινδία αποτελεί ένα βασικό παράγοντα, σε σχέση και με το έτερο μεγάλο ρυπαντή του περιβάλλοντος, την Κίνα. Ωστόσο, ένα βασικό κομμάτι των σχέσεων θα επηρεαστεί από την κατάσταση της Ινδικής οικονομίας.
Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ακόμα πιο μακροπρόθεσμες, καθώς η αδυναμία ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης καθιστούν την αντιμετώπιση του ακόμα πιο δύσκολη.
Η στρατηγική θέση της Ινδίας στο διεθνές σύστημα αναμένεται να επηρεαστεί από την πανδημία του ιού και τις απρόβλεπτη εξάπλωση του. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την Ινδία άλλωστε δε βλέπουν την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης ύφεσης στην Ινδία πριν από τα επόμενα 2 χρόνια.