Οι Χούθι απειλούν ΗΠΑ και Βρετανία  - Πώς αντιδρούν οι ηγέτες των χωρών
Κρίση στη Μέση Ανατολή

Οι Χούθι απειλούν ΗΠΑ και Βρετανία - Πώς αντιδρούν οι ηγέτες των χωρών

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων, με αποτέλεσμα ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές να αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή, κάτι που αυξάνει το κόστος των μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.

Οι αντιδράσεις των χωρών: 

Γαλλία και Δανία

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας έκκληση να σταματήσουν αυτές άμεσα στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών πληγμάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη.

«Με αυτές τις ένοπλες ενέργειες οι Χούθι φέρουν την υπερβολικά σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας - χώρας προέλευσης του κολοσσού θαλασσίων μεταφορών Maersk- ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία συντάχθηκε με αμερικανική ανακοίνωση που προειδοποιούσε τους Χούθι να αναστείλουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Θα είναι τεράστιος ο λογαριασμός αν οι Χούθι επιτύχουν να απομακρύνουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Το 12% όλων των μη στρατιωτικών πλοίων διαπλέουν ακριβώς αυτά τα στενά», είπε ο Ράσμουσεν.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα η Maersk είχε ανακοινώσει ότι αλλάζει την πορεία όλων των πλοίων της με εμπορευματοκιβώτια από τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής για το προσεχές μέλλον προειδοποιώντας τους πελάτες της να προετοιμαστούν για σημαντική αναστάτωση.

Γερμανία

Οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του κινήματος, εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα", έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα Χ.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

Ρωσία 

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα τα πλήγματα που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας Βρετανία και ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κάνοντας λόγο για μια ενέργεια που οδηγεί «στην κλιμάκωση», ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο όνομα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή προκειμένου να πετύχουν τους καταστροφικούς τους στόχους», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Ιορδανία 

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τον αντίκτυπό τους στην περιφερειακή ασφάλεια, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αϊμάν Σαφάντι.

Η αδυναμία να περιοριστούν οι «εξτρεμιστικές» πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους, προειδοποίησε επίσης ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαφάντι σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής λόγω της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να δράσει για να σταματήσει την "επίθεσή" του κατά των Παλαιστινίων.

Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Παρασκευή κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας επιθέσεις σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη ως δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα αίματος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα άκουγε από διάφορα κανάλια ότι οι δυνάμεις των Χούθι πραγματοποιούσαν μια «επιτυχημένη άμυνα» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Ιταλία

Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στα πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη, όπως δήλωσε σήμερα (12/01) κυβερνητική πηγή, η οποία εξήγησε πως η Ρώμη προτίμησε να ακολουθήσει μια «κατευναστική πολιτική» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα χρειαζόταν την έγκριση της Βουλής προκειμένου να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, καθιστώντας αδύνατη μια γρήγορη έγκριση.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε στο Reuters πως οι επιθέσεις των Χούθι έπρεπε να σταματήσουν χωρίς να προκαλέσουν νέο πόλεμο στην περιοχή.