Η κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών blue chips των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών δεν είναι κάτι καινούριο, έχει μπει όμως σε μία νέα πιο δυναμική φάση από την αρχή του 2023 και τη μεγάλη στροφή αυτών των επιχειρήσεων αλλά και των επενδυτών, προς την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι μεγάλες προοπτικές που έχουν ανοίξει για αυτές τις επιχειρήσεις και για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία έχουν κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη σημασία των μετοχών των πιο σημαντικών τεχνολογικών επιχειρήσεων της εποχής. Κάποιες από αυτές μας είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια και κάποιες άλλες έχουν μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στο κλαμπ των επίλεκτων μετοχών. Η περίφημη ομάδα των Magnificent Seven {Apple (AAPL NASDAQ), Amazon (AMZN NASDAQ), Meta Platforms (META NASDAQ), Alphabet (GOOGL NASDAQ), Microsoft (MSFT NASDAQ), Tesla (TSLA NASDAQ) και Nvidia (NVDA NASDAQ} κυριάρχησε μέσα στο 2023 και τις αρχές του 2024, αλλά σταδιακά πλαισιώθηκε και από ορισμένες άλλες που άρχισαν να πείθουν τους επενδυτές πως έχουν καλές πιθανότητες να ωφεληθούν και αυτές από τη στροφή προς το AI.
Σε αυτές περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα, όπως η Oracle (ORCL NASDAQ), η Salesforce (CRM NASDAQ), λιγότερο γνωστά όπως η Broadcom (AVGO NASDAQ) και σχετικά άγνωστα όπως η Palantir (PLTR NYSE). Ισχυρή ένδειξη του ότι αυτές οι μετοχές έχουν συγκεντρώσει πάνω τους το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως και οι επτά μετοχές της ομάδας Magnificent Seven έχουν ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ σε αυτή την ομάδα μπήκε πριν μερικές ημέρες η Broadcom.
Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και το σπάσιμο του φράγματος των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Apple να βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη του 10% από εκεί και την Nvidia με τη Microsoft να μην απέχουν πολύ από αυτήν.
Η επενδυτική λογική, με βάση την οποία βλέπουμε αυτές τις μετοχές να ελκύουν τους επενδυτές, είναι αρκετά απλή και βασίζεται σε γεγονότα και προσδοκίες. Γεγονός είναι πως αυτή τη στιγμή γίνονται τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Microsoft, η Alphabet, η Amazon, η Meta Platforms και η Apple επένδυσαν συνολικά πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2024, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς.
Οι επενδύσεις κατευθύνονται κυρίως στην κατασκευή των κέντρων επεξεργασίας δεδομένων (data centers) και στην εξασφάλιση της ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία τους. Από τις επενδύσεις αυτές ωφελείται πάνω απ’ όλα η Nvidia, η οποία κατασκευάζει, με πολύ μεγάλη διαφορά από τους ανταγωνιστές της, το μεγαλύτερο μέρος των μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούν αυτά τα data centers. Ωφελείται, όμως, και η Broadcom, η οποία ανήκει και αυτή στις βασικές εταιρείες του κλάδου των μικροεπεξεργαστών.
Μεγάλες επενδύσεις στον τομέα κάνουν και η Tesla με τη Salesforce και την Oracle, οι οποίες ανταγωνίζονται τις πέντε που προαναφέραμε στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τις πρώτες θέσεις στη νέα επιχειρηματική τάξη πραγμάτων που δημιουργείται αυτή την εποχή, προσπαθώντας η κάθε μία να δημιουργήσει τις εφαρμογές που σύντομα θα είναι απαραίτητες για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, προσπαθούν να μονοπωλήσουν τις υποδομές που είναι απαραίτητες σε επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές AI, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τόσο μεγάλες επενδύσεις, σαν την Palantir.
Και όλοι πιστεύουν πως οι επενδύσεις θα συνεχιστούν και αρκετά σύντομα θα αρχίσει να έρχεται και η σχετική ανταμοιβή, καθώς εκτός από την Nvidia και την Broadcom, όλες οι υπόλοιπες, όπως άλλωστε και η OpenAI που βρίσκεται (προς το παρόν τουλάχιστον) εκτός χρηματιστηρίου, ακόμα δεν έχουν αρχίσει να βλέπουν κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής κοινότητας πιστεύει πως η στροφή προς την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί κάποια μόδα ούτε είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Αρκετοί μεγάλοι παράγοντες της παγκόσμιας τεχνολογικής βιομηχανίας επιμένουν πως πρόκειται για μία πραγματική επανάσταση που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και τον τρόπο ζωής σε όλον τον πλανήτη.
Κάποιοι σοβαροί χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως όποια επιχείρηση δεν έχει ήδη πάρει στα σοβαρά αυτή την στροφή προς την Τεχνητή Νοημοσύνη θα κινδυνεύσει σύντομα με εξαφάνιση από το επιχειρηματικό στερέωμα. Αν όλα αυτά είναι σωστά, αυτό σημαίνει πως κινδυνεύουν και με μεγάλες ζημιές οι επενδυτές που θα αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν αυτή την επενδυτική τάση που μέχρι τώρα έχει δώσει πολύ μεγάλα κέρδη.
Όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, φαίνεται εξαιρετικά πιθανόν, σχεδόν σίγουρο θα έλεγε κανείς, πως η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν αυτή τη στιγμή στον κλάδο, θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο στα αμερικανικά χρηματιστήρια για αρκετό καιρό ακόμα. Αυτό δε σημαίνει πως οι υπόλοιπες τεχνολογικές επιχειρήσεις θα μείνουν στο επενδυτικό περιθώριο, μπορεί να σημαίνει όμως πως οι περισσότεροι επενδυτές θα είναι λιγότερο ενθουσιώδεις με αυτές αν δεν μπορούν να δείξουν πως και αυτές έχουν κάποια σχέση με την κυρίαρχη τάση της εποχής.
Διαβάζοντας πάντως το τι δήλωσαν πρόσφατα ορισμένοι πολύ ισχυροί παράγοντες της τεχνολογικής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα ο Sundar Pichai της Alphabet, ο Satya Nadella της Microsoft και ο Sam Altman της OpenAI, αντιλαμβανόμαστε πως οι εξελίξεις στον τομέα είναι πολύ σημαντικές και πως υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση που δεν μπορεί με τίποτα να ικανοποιηθεί. Και στον τομέα των υποδομών της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή κυρίως στα data centers, τους απαραίτητους μικροεπεξεργαστές και την ενεργειακή υποστήριξή τους, και στον τομέα της ζήτησης για δημιουργία εφαρμογών.
Όσο η ζήτηση παραμένει υψηλή, και ακόμα περισσότερο αν συνεχίσει να αυξάνεται, θα συντηρούνται οι επενδυτικές προσδοκίες και οι μετοχές του Big Tech και των υπόλοιπων επιχειρήσεων, που έχουν πείσει την αγορά πως κινούνται δυναμικά και επιτυχημένα στον κλάδο του ΑΙ, θα εξακολουθήσουν να οδηγούν υψηλότερα τις χρηματιστηριακές αγορές. Επειδή, όμως, τα πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν, όσο περνά ο χρόνος, τόσο πιο σημαντικό θα είναι για κάθε επενδυτή να παρακολουθεί με μεγαλύτερη προσοχή τις εξελίξεις και να προσπαθεί να αντιληφθεί ποιες επιχειρήσεις κινούνται με μεγαλύτερη επιτυχία στον τομέα.
Το ότι μία επιχείρηση ξεκίνησε γρήγορα, δε σημαίνει αυτόματα πως η μετοχή της θα ανεβαίνει συνεχώς. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πραγματική πρόοδο της κάθε επιχείρησης και η παρακολούθηση της προόδου απαιτεί συστηματική παρακολούθηση των ειδήσεων και των εξελίξεων στον χώρο της τεχνολογίας. Αυτή είναι μία σημαντική πρόκληση στην προσπάθεια των επενδυτών να ωφεληθούν από τη συνέχιση της ανοδικής χρηματιστηριακής κίνησης του τεχνολογικού τομέα που έχει ξεκινήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη από το 2023.
Μεγαλύτερη πρόκληση όμως θα αποτελέσει η προσπάθεια εντοπισμού σημαδιών που παραπέμπουν σε επιβράδυνση ή και σταμάτημα αυτής της πορείας. Μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως απίθανο αλλά η πείρα διδάσκει, πως ακόμα και τάσεις που κρατούν πολλά χρόνια μπορεί να διακοπούν προσωρινά και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές σε επενδυτές που δεν έχουν την χρονική άνεση να περιμένουν μέχρι να ξαναφτιάξουν τα πράγματα.
Τι σημάδια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Οποιαδήποτε αναφορά της Nvidia σε υστέρηση των παραγγελιών για τις νέες σειρές μικροεπεξεργαστών (λίγο δύσκολο φαίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει). Κάποια δυσαρέσκεια μετόχων σε περιπτώσεις εταιρειών που κάνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις χωρίς να μπορούν να δώσουν ένα πειστικό χρονοδιάγραμμα για επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων.
Κάτι που θα μπορούσε όντως να ταράξει τα νερά θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας, αφού τα data centers που είναι απόλυτα απαραίτητα για τη λειτουργία των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, καταναλώνουν τόση πολλή ενέργεια που σύντομα θα αρχίσουν (αν δεν έχουν ήδη αρχίσει) να προκαλούν διαμαρτυρίες από τους υπόλοιπους καταναλωτές ρεύματος που βλέπουν την τιμή του να αυξάνεται καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν πολύ υψηλές τιμές και να μονοπωλήσουν την παραγωγή ρεύματος.
Φυσικά, είναι πολύ πιθανόν να μη συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Δε βλάπτει όμως να έχουμε ανοικτά τα μάτια μας. Ναι, είναι αρκετά πιθανόν να συνεχιστεί το 2025 η μεγάλη απόδοση των Big Tech επιχειρήσεων και να εξακολουθήσουν να ανεβάζουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως λακκούβες μπορούν να βρεθούν ακόμα και στις πίστες αγώνων της Formula 1.