Έχοντας δει τις «μετοχές» τους στη Μέση Ανατολή να ανεβαίνουν αφότου άνοιξαν το μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας για «να δείξουν την αλληλεγγύη» τους προς τη Γάζα, οι φιλοϊρανοί σιίτες Χούθι της Υεμένης δεν υπαναχωρούν και προειδοποιούν με αντίποινα μπροστά στην κλιμάκωση των επιδρομών από Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν απειλές και προς την Ιταλία που αναλαμβάνει την εν πλω διοίκηση της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ασπίδες».
Ούτε οι αεροπορικές επιδρομές κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων για την αποδυνάμωση των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων, ούτε η ανάπτυξη του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού «Φύλακας της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν κάμψει μέχρι στιγμής τους Χούθι, οι οποίοι επιδιώκουν την εδραίωση και επέκταση της εξουσίας τους στην Υεμένη -ήδη λειτουργούν ως ντε φάκτο κυβέρνηση στο βορρά- καθώς και να τοποθετηθούν ως παίκτης ισχύος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Στον πόλεμο στη Γάζα βρήκαν το «όχημα» προς ενίσχυση περιφερειακής επιρροής. Η τακτική αποδίδει, και το πεδίο των απειλών διευρύνεται.
Ο Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι, επικεφαλής της «ανώτατης επαναστατικής επιτροπής» των Χούθι και ξάδελφος του ηγέτη τους, έκανε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα La Repubblica ...συστάσεις προς την Ιταλία να τηρήσει ουδέτερη στάση προειδοποιώντας ότι εάν μετάσχει σε δυτικές επιθέσεις κατά της Υεμένης, θα γίνει στόχος των Χούθι. Η Ιταλία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στη στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι. Θα «σηκώσει» το επιχειρησιακό έργο της εν πλω διοίκησης της ναυτικής αποστολής «Ασπίδες», ο χαρακτήρας της οποίας είναι αμιγώς αμυντικός, όπως υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, διαμηνύοντας σε κάθε περίπτωση πως η Ρώμη δεν εκφοβίζεται από τις απειλές των τρομοκρατών Χούθι.
Ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία στο πλαίσιο της επιχείρησης που φέρει ελληνική επωνυμία, και αναμένεται να έχει και ελληνική διοίκηση από ξηράς με έδρα το Στρατηγείο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, αναμένεται να αρχίσουν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου. Σκοπός της αποστολής σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις όπως το αμερικανικό και το βρετανικό ναυτικό, είναι να προσφερθεί προστασία των εμπορικών πλοίων. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση είναι «μία ασπίδα, καθαρά αμυντική» έχει υπογραμμίσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αποσαφηνίζοντας ότι «στόχος μας δεν είναι να διεξάγουμε καμία επίθεση, αλλά να αμυνθούμε».
Οι Χούθι αναδείχθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στον πιο απρόβλεπτο και επικίνδυνο παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε περιφερειακή διάχυση του ισραηλινού πολέμου που ακολούθησε στη Γάζα. Χρησιμοποιώντας το σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων και drone που διαθέτουν έθεσαν υπό απειλή τη διεθνή ναυσιπλοΐα σε μία από τις πιο ζωτικές θαλάσσιες διόδους του παγκόσμιου εμπορίου και από ένας στρατός τοπικής εμβέλειας μετατράπηκαν σε δύναμη με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Έγιναν παγκόσμιο πρόβλημα δίχως άμεση λύση, και δεν δείχνουν καμία πρόθεση να σταματήσουν, όπως αναγνώρισε χθες και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, ένα 24ωρο μετά την εντολή που έδωσαν οι κυβερνήσεις Μπάιντεν και Σούνακ για ένα από τα μαζικότερα κύματα επιδρομών μετά την 12 Ιανουαρίου όταν αναλήφθηκε στρατιωτική δράση. Χτυπήθηκαν 36 στόχοι σε 13 τοποθεσίες -υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, πυραυλικά συστήματα, χώροι αποθήκευσης και εκτόξευσης drone, ραντάρ και ελικόπτερα.
Οι Χούθι όμως είναι σκληραγωγημένοι στη μάχη μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη. Ο χαρακτηρισμός τους, δε, ως αντάρτες είναι απλουστευτικός. Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) εκτιμά ότι αριθμούν 20.000 άνδρες και τα προ μηνών πλάνα από μία παρέλαση κατέδειξαν ότι έχουν εξελιχθεί σε έναν οργανωμένο στρατό -σε κάποια κλίμακα- που όχι μόνο δηλώνει, αλλά μάλλον είναι και αποφασισμένος, να αποδείξει ότι δεν ηττήθηκε όποιο και αν είναι το κόστος. Επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα από το 2015 έως το 2022 κέρδισαν ουσιαστικά έναν πόλεμο κατά του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ούτε ανατράπηκαν, ούτε αποκαταστάθηκε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Σαναά. Και ούτε και τα πλήγματα που αποσκοπούν στην υποβάθμιση των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων εκτιμάται ότι θα έχουν μεσοπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα.
Πώς μπορεί να μπει τέλος; Πολύ δύσκολα με τους Χούθι να συνθηκολογούν, λέει ο Έντμουντ Φίτον-Μπράουν, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Υεμένη την περίοδο 2015-2017. Είναι γενικά πολεμοχαρείς, βίαιοι και βάναυσοι, και αναμφίβολα δεν θέλουν να φανούν αδύναμοι, επισημαίνει μιλώντας στο BBC για περιστατικά ασύλληπτης βαρβαρότητας στα οποία είχε γίνει μάρτυρας στο Άντεν και το Ταΐζ. Το κλειδί ίσως είναι μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα· τότε ίσως αδράξουν την ευκαιρία για να κηρύξουν τη νίκη, ισχυριζόμενοι ότι πέτυχαν τους στόχους τους, εκτιμά ο Βρετανός διπλωμάτης προσθέτοντας ότι εάν το Ιράν θορυβηθεί πως οι ενέργειες των Χούθι θέτουν σε κίνδυνο την Ισλαμική Δημοκρατία, έχει αρκετή επιρροή για να τους κάνει να αναζητήσουν διέξοδο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει «επενδύσει» στους Χούθι με την επιδίωξη να ελέγξει το καίριο πέρασμα των Στενών Μπαμπ ελ Μαντέμπ που οδηγούν από τον Ινδικό Ωκεανό στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί βόρεια στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και η Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν από τις πλέον σημαντικές οδούς ναυσιπλοΐας για την παγκόσμια οικονομία και υπό αυτό το πρίσμα οι Χούθι αποτελούν «στρατηγικό πλεονέκτημα» για το Ιράν. Κατά τον πολυετή εμφύλιο στην Υεμένη, η ναυσιπλοΐα στα Στενά απειλήθηκε συστηματικά.
Ο Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι ρωτήθηκε από την Λάουρα Λουκίνι της Repubblica για τις σχέσεις των Χούθι με το Ιράν και την Κίνα υπό το πρίσμα των κατηγοριών της Δύσης ότι αποτελούν εργαλείο στα χέρια της Ισλαμικής Δημοκρατίας και με φόντο πρόσφατες αναφορές σε μέσα ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας. Αυτή ήταν η απάντησή του:
«Ο σεβαστός ηγέτης μας είπε: 'Οι αμερικανικές και βρετανικές επιδρομές είναι αποτυχημένες και δεν έχουν αντίκτυπο, δεν θα περιορίσουν τις στρατιωτικές μας ικανότητες». Θεώρησε ότι 'η προσπάθεια της Αμερικής να ζητήσει τη βοήθεια της Κίνας για να μεσολαβήσει και να μας πείσει να σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας είναι σημάδι της αποτυχίας της'. Εξήγησε επίσης ότι 'η Κίνα δεν θα εμπλακεί για να εξυπηρετήσει την Αμερική, αναγνωρίζοντας ότι τα συμφέροντά της δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, δεδομένης της εχθρικής πολιτικής της Αμερικής και της επίγνωσης της έκτασης της αμερικανικής συνωμοσίας στο ζήτημα της Ταϊβάν'. Έχουμε τον έλεγχο των αποφάσεών μας και οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί το γνωρίζουν. Αν έχουν κατηγορίες εναντίον του Ιράν, είναι δική τους υπόθεση και δεν δίνουμε σημασία στο τι λέει ο εχθρός, αρκεί να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».