Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις στην εγχώρια υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB και στη μονάδα πληροφοριών του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατηγορώντας τους ότι είναι υπεύθυνοι ή συνένοχοι στην παράνομη κράτηση Αμερικανών στο εξωτερικό, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Οι κυρώσεις στόχευαν επίσης τέσσερις ανώτερους διοικητές της υπηρεσίας πληροφοριών του IRGC, αν και ανάμεσά τους ήταν τουλάχιστον ένα άτομο που είχε ήδη υποστεί προηγούμενες αμερικανικές κυρώσεις. Η FSB ήταν επίσης αντικείμενο προηγούμενων αμερικανικών κυρώσεων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ενημερωτική κλήση υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η κίνηση είχε στόχο την ανάδειξη ύπαρξης συνεπειών για όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν Αμερικανούς πολίτες ή να επιδιώξουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.
«Η ενέργειά μας είναι μια προειδοποίηση προς εκείνους σε όλο τον κόσμο που θα κρατούσαν άδικα Αμερικανούς υπηκόους για τις πιθανές συνέπειες των πράξεών τους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Οι σημερινές κυρώσεις είναι μία από μια σειρά προσπαθειών -κάποιες δημόσιες όπως αυτή, κάποιες ιδιωτικές- για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση Αμερικανών υπηκόων που κρατούνται άδικα στο εξωτερικό, να προωθήσουμε την απόδοση ευθυνών στους ενόχους και με τον τρόπο αυτό να αποτρέψουμε και να αποτρέψουμε την εμφάνιση της επόμενης σειράς υποθέσεων από την αρχή», συμπλήρωσε.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα μέτρα της Πέμπτης ήταν το πρώτο σύνολο και ότι επεξεργάζονται και άλλες κυρώσεις.
«Ψυχρές» οι σχέσεις Αμερικής - Ρωσίας
Η Ρωσία και το Ιράν, δύο αντίπαλοι των ΗΠΑ, κρατούν στις φυλακές τους αρκετούς Αμερικανούς πολίτες, κρατήσεις που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει άδικες και πολιτικά φορτισμένες.
Τον περασμένο μήνα, η ρωσική FSB συνέλαβε τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που εργάζεται για τη Wall Street Journal και τον κατηγόρησε για κατασκοπεία, κατηγορία που ο ίδιος αρνήθηκε. Ο Πολ Γουίλαν, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, εκτίει επίσης ποινή φυλάκισης 16 ετών σε ρωσική σωφρονιστική αποικία λόγω κατηγοριών για κατασκοπεία. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.
Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν βυθιστεί στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, ωστόσο οι δύο πρώην εχθροί του Ψυχρού Πολέμου έχουν καταφέρει να διεξάγουν αποσπασματική διπλωματία, η οποία οδήγησε σε δύο ανταλλαγές κρατουμένων πέρυσι.
Στη μία, η Ουάσινγκτον εξασφάλισε την απελευθέρωση της Αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, η οποία κρατείτο στη Ρωσία με κατηγορίες για ναρκωτικά, μετατρέποντας την ποινή του Ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ.
Η δυσχερής θέση των Αμερικανών που κρατούνται από ξένες κυβερνήσεις μεταφέρθηκε στο προσκήνιο με την υπόθεση της Griner. Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν παρέχει στοιχεία, υπάρχουν περισσότεροι από 60 τέτοιοι κρατούμενοι, σύμφωνα με το Ίδρυμα Τζέιμς Φόλεϊ, που πήρε το όνομά του από έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που απήχθη και σκοτώθηκε στη Συρία.