Η ανακοίνωση για τη σύγκρουση του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Νότια Κινέζικη Θάλασσά με άγνωστο αντικείμενο είναι ενδεικτική των κινδύνων που κρύβει η τεταμένη κατάσταση. Μόλις πριν από δύο ημέρες ανακοινώθηκε η διαδικτυακή συνάντηση του Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομόλογου του Σι Τζινπίνγκ, πριν από το τέλος του έτους.
Οι λεπτομέρειες για τη σύγκρουση του πυρηνικού υποβρύχιου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που κυκλοφόρησαν είναι ελάχιστες. Ακόμα κι η ανακοίνωση του συμβάντος άργησε να πραγματοποιηθεί, καθώς έγινε με καθυστέρηση αρκετών ημερών μετά το Σάββατο.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκε άλλωστε επίσημα από τον Λευκό Οίκο η πραγματοποίηση μίας τηλεδιάσκεψη μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο ακόμα κι αν δεν συνδέθηκε με τη σύγκρουση, έγινε αφού στην Ουάσιγκτον ήταν ενήμεροι για το συμβάν.
Η σκληρή στρατηγική απέναντι στην Κίνα αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό του Τζο Μπάιντεν με τον προκάτοχο του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά τη γνωριμία του Μπάιντεν με τον Σι Τζινγπινγκ από τον καιρό που ήταν και οι δύο αντιπρόεδροι, στην Ουάσιγκτον αποτελεί κοινή παραδοχή πως η Κίνα αποτελεί ένα βασικό αντίπαλο σε σχεδόν όλα τα μέτωπα, που πρέπει να χαλιναγωγηθεί. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στο Πεκίνο εντός των ΗΠΑ, είναι η ανακοίνωση της CIA για την ίδρυση μιας νέας μονάδας, με βασικό αντικείμενο τα θέματα της Κίνας. Αν και η σύγκρουση δεν έχει επικεντρωθεί στο στρατιωτικό πεδίο, οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ταϊβάν ήταν πολύ ανησυχητικές.
Η έντονη πτητική δραστηριότητα των κινεζικών αεροσκαφών εντός της ζώνης αεράμυνας της Ταϊβάν καθώς και η ανησυχία της Ταϊπέι για την προετοιμασία μίας κινέζικης απόβασης στο νησί ώθησαν τον Λευκό Οίκο να εκδώσει μία ανακοίνωση που δεσμευόταν για την ενίσχυση της άμυνας της Ταϊβάν. Παράλληλα η Κίνα αντέδρασε άμεσα στη γνωστοποίηση πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και πεζοναύτες βρίσκονται στην Ταϊβάν για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση στρατιωτών της χώρας, καλώντας τις ΗΠΑ να τερματίσουν την παρουσία τους άμεσα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και ένα τυχαίο χαρακτηριστικό μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στη σχέση. Η συμφωνία των ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας με την Αυστραλία για την προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων έχει αυξήσει σημαντικά την θαλάσσια παρουσία, με αποτέλεσμα την έντονη κυκλοφορία στους ωκεανούς. Οι ΗΠΑ απ’ ότι φαίνεται προσπαθούν να περιορίσουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη παρεξήγηση. Χαρακτηριστικό πως από τα πρώτα πράγματα που διέρρευσαν από την Ουάσιγκτον είναι πως δεν είχε η Κίνα εμπλοκή με το αντικείμενο της σύγκρουσης.