Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ: Έστειλαν μαχητικά F-22 Raptor - Θετικός για διαπραγματεύσεις ο Νετανιάχου
Openverse
Openverse

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ: Έστειλαν μαχητικά F-22 Raptor - Θετικός για διαπραγματεύσεις ο Νετανιάχου

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Ισραήλ ώστε να αντιμετωπίσει επίθεση της Χεζμπολάχ και του Ιράν μετά το θάνατο του Φουάντ Σουκρ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και, την επομένη, την εξουδετέρωση του αρχηγού των τρομοκρατών της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στη Βηρυτό.

Στο πλευρό του Ισραήλ τάσσονται οι ΗΠΑ, όπου χθες έκαναν απόλυτα σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν τη γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποστολή των μαχητικών πέμπτης γενιάς (Stealth) στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (US Central Command), της οποίας περιοχή ευθύνης είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και μέρος της Νότιας Ασίας, γνωστοποίησε ότι από την Πέμπτη 8 Αυγούστου στη Μέση Ανατολή σταθμεύουν τα πανίσχυρα μαχητικά της F-22 Raptor.

«Τα F-22 Raptors της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου ως μέρος των αλλαγών των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή και για την αντιμετώπιση απειλών από το Ιράν και ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν» αναφέρεται χαρακτηριστικά από την US Central Command.

Στο «μήνυμά» τους οι ΗΠΑ κάνουν λόγο και για τους συνεργάτες των Ιρανών, όπως τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι, απευθύνοντας ξεκάθαρη προειδοποίηση για την εμβέλεια και την επιχειρησιακή δυνατότητά των μαχητικών,  ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι το F-22 Raptor είναι αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς χαμηλής παρατηρησιμότητας (Stealth) με βασική αποστολή την αεροπορική υπεροχή, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες αποστολές όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου. Να επισημανθεί ότι λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τους δεν εξάγεται από τις ΗΠΑ σε καμία χώρα στον κόσμο, χωρίς εξαιρέσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστούν το Ισραήλ, όπως έκαναν τον προηγούμενο Απρίλιο. 

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ήδη, έχουν επίσης στείλει περισσότερα αντιτορπιλικά ικανά να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους στην περιοχή. Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται επίσης στη Μέση Ανατολή και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει επίσης μεταφέρει μια μοίρα μαχητικών F/A-18 Super hornet (10-12 αεροσκάφη) από το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt (CVN 73) σε βάση σε χώρα της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με άλλον Αμερικανό αξιωματούχο. 

IDF: Θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ

«Ο Διοικητής του CENTCOM, Στρατηγός Michael Erik Kurilla, αποβιβάστηκε χθες στο Ισραήλ για τη δεύτερη επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα, ως επίσημος προσκεκλημένος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, LTG Herzi Halevi», ανέφεραν με ανάρτησή τους στο Χ οι IDF. 

Επίσης, επεσήμαναν: «Οι διοικητές πραγματοποίησαν αξιολόγηση της κατάστασης για θέματα ασφάλειας και στρατηγικής, καθώς και κοινές προετοιμασίες στην περιοχή ως μέρος της απάντησης σε απειλές στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ο στρατηγός Kurilla επισκέφθηκε το Υπόγειο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας και πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης με τον Διοικητή της Ισραηλινής Αεροπορίας, Υποστράτηγο Tomer Bar».

Τέλος, τόνισαν: «Ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη σχέση του με τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ λόγω δέσμευσης για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και του συντονισμού μεταξύ των δύο στρατιωτικών».

Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν επιτεθεί στο Ισραήλ

Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Πέμπτη (8/8).

«Όπως έχουν τα πράγματα ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μπορεί να οδηγήσει το Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Ισραήλ: «Ναι» σε κάλεσμα ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ για νέες διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου

Εν τω μεταξύ, θετική ήταν η απάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην έκκληση των χωρών Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στις 15 Αυγούστου, το Ισραήλ και η Χαμάς, είτε στη Ντόχα, είτε στο Κάιρο. Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να αρχίσουν να την εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές για να συμμετάσχουν στις έμμεσες συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς – κάτι το οποίο ζήτησαν οι χώρες που μεσολαβούν, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ είχαν ασκήσει πίεση στο Ισραήλ και στη Χαμάς να ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα, είτε στη Ντόχα ή στο Κάιρο, τις έμμεσες διαπραγματεύσεις. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις χώρες που μεσολαβούν κάλεσαν τα μέρη να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, θυμίζοντας πως υπάρχει ήδη συμφωνία-πλαίσιο «στο τραπέζι αυτή τη στιγμή» και απομένει απλά να συμφωνηθούν «οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της».

«Ως μεσολαβητές είμαστε έτοιμοι, αν είναι απαραίτητο, να παρουσιάσουμε τελική πρόταση που θα επιλύει τα ζητήματα της εφαρμογής (σ.σ. ενδεχόμενης συμφωνίας) κατά τρόπο ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών», πρόσθεσαν.

Η Ντόχα πρωτοστατεί για μήνες στις διαπραγματεύσεις, με την υποστήριξη του Καΐρου και της Ουάσιγκτον, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ.

Σκοπός είναι να γίνει πραγματικότητα η προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών, βάσει συμφωνίας κατά στάδια, αρχίζοντας με την κατάπαυση του πυρός.

Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα τέλη του Μαΐου· επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για ισραηλινή πρόταση. Η συμφωνία-πλαίσιο για την οποία έκαναν λόγο οι χώρες που μεσολαβούν «βασίζεται στις αρχές» που είχε διατυπώσει ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τη κοινή ανακοίνωσή τους. «Είναι καιρός να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και των φυλακισμένων», κατά το κείμενο.

Η ανακοίνωση των τριών χωρών καταγράφεται αφού ανέλαβε την ηγεσία της Χαμάς ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της εφόδου της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Η εξέλιξη αυτή, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη -το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για την εξουδετέρωσή του κι ορκίστηκαν εκδίκηση- θεωρείται πως έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.