Καθώς μέχρι τώρα η Ύπατη Αρμοστεία προτιμούσε να προσπαθεί να προσεγγίσει το κινέζικο καθεστώς για το ζήτημα, παρά να εκφράζεται δημόσια, η αποκάλυψη της έκθεσης για τα βασανιστήρια και τη σεξουαλική βία εναντίον των Ουιγούρων έφερε το Πεκίνο σε πολύ δύσκολη θέση. Αν και δεν αναφέρθηκε στη λέξη γενοκτονία, οι διαπιστώσεις της έκθεσης από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να πραγματοποιηθεί μία απόπειρα αντιμετώπισης του.
Σίγουρα πάντως η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, που είχαν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εμπλοκή του ΟΗΕ στο ζήτημα. Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί πως η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας ήρθε έπειτα από πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η δημοσιοποίηση της έκθεσης έρχεται σε μία στιγμή που συμβαδίζει με τις στοχεύσεις της Ουάσιγκτον.
Ο Τζο Μπάιντεν αναζητά ξανά τον ρόλο του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς, ύστερα από το πληγωμένο γόητρό του, έπειτα από τη συμφιλίωση και τη συνάντηση του με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η προστασία μιας μειονότητας απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως έχει παρουσιαστεί το Πεκίνο, θα αναβιώσει το αφήγημα του Αμερικανού προέδρου, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διακυβέρνησή του βρίσκονται στην πρωτοπορία της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν αποτέλεσε το αποκορύφωμα της προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να παρουσιάσουν τον αυταρχικό χαρακτήρα του κομμουνιστικού καθεστώτος, σε αντίθεση δηλαδή με τους συμμάχους που τη στηρίζουν. Η καταπίεση των αντίθετων φωνών στο εσωτερικό από την Ταϊπέι, μέχρι το Χονγκ Κονγκ και την επαρχία της Σιντζιάνγκ είναι το αποτέλεσμα της αυταρχικότητας του Πεκίνου.
Έκτοτε άλλωστε η Ταϊπέι νιώθει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να αντισταθεί στον κλοιό που έχει χτίσει η Κίνα, έχοντας την επιβεβαιωμένη δέσμευση ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Την Πέμπτη άλλωστε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο του, σε μικρή απόσταση από κινεζικές πόλεις, με την Κίνα ωστόσο να μην αποδέχεται πως προέρχεται από εκείνη.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες για την Κίνα. Διότι άλλο είναι να παρουσιάζονται τεκμηριωμένα στοιχεία για τα εγκλήματα εναντίον των Οιυγούρων από ανθρωπιστικές οργανώσεις κι άλλο να υιοθετούνται στο ανώτατο επίπεδο. Από τη στιγμή που υπάρχει η σφραγίδα του ΟΗΕ στην έκθεση, χώρες που διατηρούν καλές εμπορικές σχέσεις, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά. θα κληθούν να μιλήσουν για το ζήτημα. Η Ουάσιγκτον είναι σίγουρο πως θα παρακολουθεί με προσοχή τη στάση τους, αν δεν τους πιέσει κιόλας να λάβουν κάποια μέτρα με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.
Ήδη η Γερμανία, όπου οι σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν με τους, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Πράσινους αλλά και τους Φιλελεύθερους, αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί. Η Πράσινη Υπουργός Εξωτερικών, που έχει δεσμευθεί για μία πιο αυστηρή προσέγγιση απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα, Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την κινεζική κυβέρνηση να επιτρέψει άμεσα σε όλους τους κατοίκους της Σιντζιάνγκ να ασκήσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.