Για πρώτη φορά μετά την εκλογή του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να συναντήσει τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδιονησίας. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση, αναφέρει ότι «οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας)». Φράση που καταδεικνύει και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν!
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. «Αυτό που θέλω να κάνω μαζί του όταν μιλάμε είναι να αναφέρω ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και να καταλάβω τι πιστεύει ότι είναι προς τα κρίσιμα εθνικά συμφέροντα της Κίνας, αυτά που ξέρω ότι είναι τα κρίσιμα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». είπε ο Μπάιντεν. «Και καθορίστε εάν έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους ή όχι».
Οι δύο ηγέτες έχουν μιλήσει πέντε φορές κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάιντεν και προηγουμένως συζήτησαν μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας δίωρης επικοινωνίας στα τέλη Ιουλίου.
Ο Κινέζος ηγέτης, έχει παραμείνει κοντά στο σπίτι από την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι τον περασμένο μήνα στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Το κάλεσμα τον Ιούλιο ήρθε καθώς ο Μπάιντεν προκάλεσε την οργή του Πεκίνου λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν δεχόταν επίθεση από την Κίνα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Σι είπε στον Μπάιντεν να μην «παίζει με τη φωτιά» για την Ταϊβάν.
Εκείνη την εποχή, το Πεκίνο κατηγόρησε επίσης την Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι για περαιτέρω ένταση των διμερών σχέσεων με ένα ταξίδι στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της. Ο Πελόζι ήταν ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε το νησί εδώ και 25 χρόνια.
Σε αντίποινα για την επίσκεψη της Πελόζι, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις εναντίον της και ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε όλο το νησί. Οι αξιωματούχοι άμυνας της Ταϊβάν χαρακτήρισαν τις ασκήσεις «άκρως προκλητικές». Οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, είχαν ήδη εκτοξευθεί σε νέα ύψη υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για ένα ευρύ φάσμα παραπόνων, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να εκφράσει ανησυχίες για τη σχέση του Σι με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την πολύμηνη επίθεσή της στον πρώην Σοβιετικό γείτονά της.
Εβδομάδες πριν από την πλήρη εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ο Πούτιν ταξίδεψε στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Σι και αργότερα εξέδωσε ένα υπόμνημα που εξέφραζε μια σχέση «χωρίς όρια» μεταξύ των εθνών τους.
Δύο εβδομάδες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα ξεχύθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας, αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον πόλεμο του Κρεμλίνου καθώς και άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος εκείνη την εποχή περιέγραψε τις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στη Ρώμη, ως «έντονες» και διήρκεσαν τουλάχιστον επτά ώρες.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, μετέφερε στον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γιανγκ Τζιέτσι, ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να προσπαθήσει να βοηθήσει τη Ρωσία να αμβλύνει τις παγκόσμιες κυρώσεις.
Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε τον περασμένο μήνα τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και άρα της χώρας, στο 20ό συνέδριό του, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης μετά τον Μάο Τσετούγκ. Η εξέλιξη ενέτεινε την ανησυχία στην Ταϊπέι, όπως και στην Ουάσιγκτον, ότι το Πεκίνο θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατόν την επανένωση της νήσου 23 εκατομμυρίων κατοίκων με την ηπειρωτική χώρα.
Η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται στον απόηχο δηλώσεων του Σι Τζινπίνγκ που προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Ο Σι Τζινπίνγκ νωρίτερα διακήρυξε ότι η Κίνα θα εστιάσει στην προετοιμασία της για πόλεμο, επειδή η κατάσταση αναφορικά με την ασφάλειά της είναι «ολοένα και πιο ασταθής και αβέβαιη».
Η Κίνα θα ενισχύσει τώρα πλήρως τη στρατιωτική εκπαίδευση και προετοιμασία για οποιονδήποτε πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Με πληροφορίες από CNBC, ΑΠΕ και AP