Οι λεονταρισμοί Ερντογάν στο Βερολίνο, η παραδοχή Σολτς και η αντίδραση των γερμανικών ΜΜE
AP Photo/Markus Schreiber
AP Photo/Markus Schreiber

Οι λεονταρισμοί Ερντογάν στο Βερολίνο, η παραδοχή Σολτς και η αντίδραση των γερμανικών ΜΜE

Σοκ έχει προκαλέσει στο Βερολίνο η προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να προσβάλει τη Γερμανία, προκειμένου να ισχυριστεί ότι η Τουρκία δεν χρωστά τίποτα στο Ισραήλ σε αντίθεση με το Βερολίνο και τις ενοχές του για το Ολοκαύτωμα.

Για «πολύ διαφορετικές απόψεις» με τον Τούρκο πρόεδρο έκανε λόγο ο Σολτς. Για «σκανδαλώδη ομιλία» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ.

Σολτς: Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις με τον Τούρκο πρόεδρο

Ανάρτηση στην πλατφόρμα X έκανε ο Γερμανός καγκελάριος μετά το «σόου» Ερντογάν στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Τούρκο πρόεδρο και ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα της Μέσης Ανατολής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η απευθείας συνάντηση είναι τόσο σημαντική. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι απόλυτο για τη Γερμανία. Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας», έγραψε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Υποστηρίζουμε επίσης ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία. Τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα επίσης μας θλίβει. Η Γερμανία είναι μεταξύ των σημαντικότερων παρόχων ανθρωπιστικής βοήθειας – και έχουμε ήδη αυξήσει τον όγκο αυτής της βοήθειας», κατέληξε.

Γερμανικά ΜΜΕ: Σκανδαλώδης ομιλία

Ο Γερμανικός Τύπος σοκαρισμένος αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ως «σκανδαλώδη ομιλία», τονίζοντας πως «ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκαλεί τους τρομοκράτες "όμηρους"».

Η Bild μάλιστα, αναφέρθηκε στον Ερντογάν, τονίζοντας πως δεν είπε «ούτε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς», σημειώνοντας πως ο Σολτς έμεινε ψύχραιμος.

«Ήταν ένα βίαιο κατηγορητήριο κατά του Ισραήλ! Σε διαμάχη εξελίχθηκε η βραδινή εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καγκελαρία. Η πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια - ήρθε στην πιο δύσκολη διπλωματική στιγμή! Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε λέξη για τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Δεν είπε επίσης τίποτα για τις γυναίκες, τους άνδρες, τα παιδιά και τα μωρά που δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες. Αντίθετα, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ και παραπονέθηκε για κρίσιμες ερωτήσεις από έναν Γερμανό δημοσιογράφο.

Ο Ερντογάν δεν απάντησε αν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Σολτς το αντιμετώπισε ψύχραιμα και στεκόμενος ακριβώς δίπλα στον Ερντογάν, κατέστησε σαφές πολλές φορές ότι το Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τρομοκράτες της Χαμάς και ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

 

Το σόου Ερντογάν

Νέα επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά ακόμα και στο Ολοκαύτωμα για να θίξει τη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως «εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ, μόνο όσοι του έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα». 

Σημαντικό μέρος των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πριν τη συνάντησή τους, ήταν αφιερωμένες στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα και, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, αναρωτήθηκε αν «θα μείνουμε εμείς με τα χέρια σταυρωμένα», την ώρα που πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. «Δεν υπάρχουν στην Τορά οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Πώς σκοτώνουν αυτά τα παιδιά εδώ;» τόνισε.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού» δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγκελάριου.

Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;» παρατήρησε.

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσει με τον Γερμανό καγκελάριο και το μεταναστευτικό, ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ). Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της ΕΕ. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι μια από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, μια χώρα στην πρώτη πεντάδα. «Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ» είπε και σχολίασε: «Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας... Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική».

Όσον αφορά στο αίτημα της Τουρκίας για μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, που επιδιώκει να προμηθευτεί στη θέση των F-35 που μπλόκαραν οι ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Γερμανία μπορεί να τα δώσει ή να μην τα δώσει. Είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών».

Σολτς: Ακλόνητη η αλληλεγγύη της Γερμανίας στο Ισραήλ

«Δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό στη χώρα μας - είτε με πολιτικό είτε με θρησκευτικό κίνητρο, από τη δεξιά ή από την αριστερά, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», τόνισε ο καγκελάριος και επανέλαβε την «ακλόνητη αλληλεγγύη» της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

«Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα, λέμε ότι κάθε ζωή είναι εξίσου σημαντική και, όπως είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού στη Γερμανία, είμαστε και εναντίον της περιθωριοποίησης των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πάντως ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι αυτή των δύο κρατών.

«Δεν είναι μυστικό ότι για την τρέχουσα κρίση έχουμε διαφορετικές - εν μέρει πολύ διαφορετικές - απόψεις. Συμμεριζόμαστε όμως την ανησυχία για μια γενικευμένη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή και παρά τις διαφορές, είναι σημαντικό να συζητούμε απευθείας», δήλωσε ο καγκελάριος, ο οποίος καταδίκασε για μία ακόμη φορά ευθέως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Σολτς ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη διαμεσολάβηση της Άγκυρας στην εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο επιδιώκει νέους κανονισμούς, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και λίγους μήνες αποχωρήσει από την σχετική συμφωνία.