Στον πόλεμο τελικός σκοπός είναι η επιβολή της θελήσεως του ενός επί του αντιπάλου. Από την αρχή αυτή δεν εξαιρείται φυσικά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στον αγώνα αυτό, οι συμβολισμοί, η επιρροή και η επίδραση επί των ηγεσιών, του πληθυσμού, των ενόπλων δυνάμεων των εμπλεκομένων, και άλλων ακροατηρίων, είναι θεμελιώδους σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε πλευρά επιστρατεύει νόμιμους, ενίοτε φυσικά και παράνομους (για να μην ζούμε εκτός πραγματικότητας) τρόπους και μέσα για επίτευξη του σκοπού αυτού.
Η Ρωσία, την 18 Μαρτίου χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kh-47M2 Kinzhal «εγχειρίδιο – στιλέτο» και προσέβαλε με επιτυχία υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πλησίον του χωριού Ντελαϊτίν στην περιοχή Ιβάνο - Φρανσκίβκ της δυτικής Ουκρανίας. Βιντεοσκόπησε την προσβολή του στόχου με εναέριο μέσο και εξέδωσε ανακοίνωση για τη χρησιμοποίησή του, για πρώτη φορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην Ουκρανία.
Πριν τέσσερα περίπου χρόνια, την 1 Μαρτίου 2018, ο πρόεδρος Πούτιν, στην ομιλία του προς το έθνος, παρουσίασε έξι νέα οπλικά συστήματα συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Kinzhal, για τον οποίο τόνισε τα ακόλουθα: «η ανάπτυξη υπερηχητικών πυραυλικών συστημάτων υψηλής ακρίβειας φερομένων από αεροσκάφη … μοναδικών αυτού του είδους στον κόσμο, συνιστά το πλέον σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη των συγχρόνων οπλικών συστημάτων. … Τα μοναδικά πτητικά χαρακτηριστικά των υψηλής ταχύτητος αεροσκαφών - φορέων επιτρέπουν την εκτόξευση των πυραύλων από το σημείο αποδέσμευσης εντός λεπτών.
Ο πύραυλος κινείται με υπερηχητική ταχύτητα 10 Mach και δύναται να ελιχθεί σε όλες τις φάσεις της τροχιάς του, πράγμα το οποίο του επιτρέπει να υπερνικήσει όλα τα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα, φέροντας πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές σε βεληνεκές πέραν των 2.000 χιλιομέτρων». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση εμφανίσθηκε ως στόχος, περιοχή προσομοιάζουσα με τη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Επομένως, ο πύραυλος Kinzhal προέρχεται από την οικογένεια των νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων, κάποια εκ των οποίων έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, συμβατικά και πυρηνικά. Επίσης ο πύραυλος με βάση το βεληνεκές του, εκτοξευόμενος πάνω από ρωσικό έδαφος, καλύπτει όλη την Ουκρανία, ολόκληρη την περιοχή των Σκανδιναβικών χωρών και ξεπερνά τη γραμμή Λονδίνο - Παρίσι - Ρώμη - Αθήνα - Άγκυρα.
Ο πύραυλος εβλήθη σε μια στιγμή που οι ρωσικές χερσαίες επιχειρήσεις παρουσιάζουν στατικότατα και σε σημαντικό βαθμό αναποτελεσματικότητα, καθώς ενώ μεν έχει καταληφθεί τμήμα του ουκρανικού εδάφους, δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους σημαντικούς ρωσικούς αντικειμενικούς σκοπούς, δηλαδή οι μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Επομένως, η προσβολή έδωσε την ευκαιρία να προσθέσουν οι Ρώσοι ένα νέο στοιχείο στο αφήγημά τους.
Γενικώς, η ύπαρξη του πυραύλου Kinzhal ήταν γνωστή, ωστόσο σε ένα πόλεμο συνηθίζεται η κάθε πλευρά να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιεί, ώστε να αιφνιδιάζει τον αντίπαλο. H ανακοίνωση από το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας και η σχετική φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από τον πύραυλο, αποτέλεσε και ένα αντιστάθμισμα στην επικοινωνιακή σύγκρουση με σαφώς υπερέχουσα την Ουκρανία και κεντρικό μήνυμα τα χορηγούμενα από τη Δύση οπλικά συστήματα. Επίσης, η ακρίβεια της προσβολής του στόχου ήταν μια έμμεση ρωσική απάντηση στην παγκόσμια κατακραυγή για την προσβολή αστικών στόχων και την καταστροφή των πόλεων, διευκολύνοντας το ρωσικό αφήγημα, ότι τα κτίρια προσβάλλονται γιατί είναι στρατιωτικοί στόχοι, ως φιλοξενούντα αντίπαλους μαχητές.
Η επιλογή χρησιμοποιήσεως των οπλικών συστημάτων είναι συνάρτηση των δυνατοτήτων τους αλλά κυρίως των επιχειρησιακών απαιτήσεων. Μια απλή μέτρηση της αποστάσεως του στόχου, από τις πλησιέστερες ρωσικές θέσεις, σε έναν κοινό ψηφιακό χάρτη στο διαδίκτυο, καταδεικνύει ότι αυτός είναι εντός της εμβέλειας αρκετών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών συστημάτων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με την ίδια αποτελεσματικότητα. Επομένως, δεν ήταν η μοναδικότητα του πυραύλου Kinzhal, ο παράγοντας της αποφάσεως χρησιμοποιήσεως του, καθώς υπήρχαν πολλαπλές επιλογές προσβολής του στόχου, εξίσου αποτελεσματικές και σίγουρα οικονομικότερες.
Ο πύραυλος έπρεπε στην πρώτη του εμφάνιση στο πεδίο της μάχης να επιβεβαιώσει τα χαρακτηριστικά τα οποία του απέδωσε ο πρόεδρος Πούτιν. Πραγματικά εκτοξεύθηκε από αεροσκάφος, ενώ δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός και η αναχαίτισή του από την ουκρανική αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα. Επίσης, η δημοσίευση του σχετικού βίντεο, έδωσε τη δυνατότητα της εκτιμήσεως των ζημιών μάχης, καθώς πιστοποίησε την προσβολή αλλά και κατάδειξε την ακρίβεια όσο και την αποτελεσματικότητα του όπλου επί του στόχου.
Οι Ρώσοι έδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν ανεμπόδιστα οποιοδήποτε σημείο του ουκρανικού αλλά και του ευρωπαϊκού εδάφους ευρύτερα, σε περίπτωση εμπλοκής των ευρωπαϊκών χωρών, μέχρι τη γραμμή η οποία προαναφέρθηκε, τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές, δίνοντας υπόσταση και στην πρόσφατη ρητορική τους. Επομένως, συμβολικοί αλλά και ουσιαστικοί στόχοι της ευρωπαϊκής ηπείρου τελούν υπό άρρητη απειλή προσβολής.
Επιπλέον, ο πύραυλος Kinzhal, άνοιξε την αυλαία χρησιμοποιήσεως όλου του φάσματος των νέων ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία έχουν δυνατότητες προσβολής στόχων, ακόμη και επί του εδάφους των ΗΠΑ, ξεπερνώντας σύμφωνα με τη ρωσική εκτίμηση την παγκόσμια αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα. Τέλος προβάλλεται η επιστημονική και τεχνολογική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Δύσεως σε αμυντικές τεχνολογίες αιχμής.
Συνοψίζοντας, η χρησιμοποίηση των πυραύλων Kinzhal, πέραν της επικοινωνιακής αξιοποιήσεως και της προβολής των υψηλών και μοναδικών επιχειρησιακών χαρακτηριστικών τους, δεν θα αλλάξει δραματικά τη ροή των επιχειρήσεων, ούτε θα σταματήσει τον πόλεμο, με την προσβολή κάποιων ουκρανικών τακτικών στόχων, δεν είναι άλλωστε και επαρκείς αριθμητικά. Η χρησιμοποίηση είναι υψηλού συμβολισμού και απευθύνει ισχυρά μηνύματα πρωτίστως προς αυτούς οι οποίο εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως στη λήψη αποφάσεων, γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και προς ακροατήρια, φιλικά, εχθρικά, αντίπαλα ή ουδέτερα. Αποτελεί μια επίδειξη ισχύος τόσο προς την Ουκρανία όσο και προς τη Δύση, ενώ εκπέμπει ένα πανίσχυρο μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση (ΗΠΑ και δυτικές χώρες) για την αποφυγή της άμεσης εμπλοκής της στον ουκρανικό πόλεμο, καθώς διαμηνύει ότι κανένας δεν είναι απρόσβλητος τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και στον κόσμο ολόκληρο.
Τέλος, εκπέμπεται το μήνυμα ότι η Ρωσία δεν είναι μια μεσανατολική ή βαλκανική χώρα, αλλά μια δύναμη με στρατιωτικές δυνατότητες παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμώνται, με θέληση και αποφασιστικότητα να τις χρησιμοποιήσει, ως εκ τούτου πρέπει να έχει θέση, ρόλο και λόγο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αλλά και στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που θα ανακύψει. Φυσικά, αυτό θα κριθεί και από τα αποτελέσματα του ουκρανικού πολέμου, ο οποίος μπορεί να είναι τοπικός, ωστόσο το διακύβευμά του είναι παγκόσμιο. Κλείνοντας, παρακολουθούμε μια αντιπαράθεση (στρατιωτική, πολιτική, οικονομική, επικοινωνιακή κλπ) διευρυμένης κλίμακος, με παγκόσμιες επιπτώσεις, για στρατηγιστές υψηλού επίπεδου, με κινήσεις επίσης υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, δυστυχώς πολλές απώλειες και επισφαλές αποτέλεσμα.
*Ο Κωνσταντίνος Γκίνης είναι Στρατηγός ε.α. - Επίτιμος Α/ΓΕΣ