«H περιφορά των σορών στη Γάζα είναι αποτρόπαιη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε την Πέμπτη (20/02) ο ύπατος αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ.
Υπενθυμίζεται ότι, η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς του μωρού Κφιρ Μπίμπας, του 4χρονου αδερφού του Αριελ, των δύο μικρότερων ομήρων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, της μητέρας τους Σίρι και του ομήρου Οντέντ Λίφσιτς κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας εκεχειρίας του περασμένου μήνα.
«Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει ότι οποιαδήποτε παράδοση λειψάνων πρέπει να τηρεί την απαγόρευση της στυγνής, της απάνθρωπης ή της εξευτελιστικής μεταχείρισης και να διασφαλίζει τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των νεκρών και των οικογενειών τους», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Φόλκερ Τουρκ.
Παράλληλα, την Τετάρτη, ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε την προστασία της ιδιωτικότητας και της αξιοπρέπειας των νεκρών.
«Πρέπει να είμαστε σαφείς: Οποιαδήποτε εξευτελιστική μεταχείριση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απελευθέρωσης είναι απαράδεκτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Ι. Χέρτσογκ για την επιστροφή σορών των ομήρων: Οι καρδιές μας είναι συντετριμμένες
Την ίδια ώρα, «Η επιστροφή στο Ισραήλ νεκρών ομήρων είναι μια εθνική τραγωδία και οι καρδιές μας είναι συντετριμμένες», δήλωσε την Πέμπτη (20/02) ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, την ώρα που στο Ισραήλ επιστρέφονται οι σοροί των παιδιών Μπίμπας της μητέρας τους και ενός ακόμη άντρα.
«Αγωνία. Πόνος. Δεν υπάρχουν λέξεις», έγραψε ο Χέρτσογκ στο X: «Οι καρδιές μας - οι καρδιές ενός ολόκληρου έθνους - είναι συντετριμμένες. Στο όνομα του Κράτους του Ισραήλ, σκύβω το κεφάλι και ζητώ συγγνώμη. Συγγνώμη που δεν σας προστατεύσαμε αυτή την τρομερή ημέρα. Συγγνώμη που δεν σας φέραμε πίσω στο σπίτι ζωντανούς».
Agony. Pain. There are no words.
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) February 20, 2025
Our hearts — the hearts of an entire nation — lie in tatters.
On behalf of the State of Israel, I bow my head and ask for forgiveness. Forgiveness for not protecting you on that terrible day. Forgiveness for not bringing you home safely.
May…
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως παρέλαβε τις σορούς τεσσάρων ομήρων που περιλαμβάνουν αυτές των δύο παιδιών της οικογένειας Μπίμπας και της μητέρας τους.
Νωρίς το πρωί, μαχητές με κουκούλες και οπλισμένοι της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είχαν εκθέσει πάνω σε μια εξέδρα στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, τέσσερα μαύρα φέρετρα, καθένα από τα οποία έφερνε τη φωτογραφία ενός από τους ισραηλινούς ομήρους.
Πάνω από την εξέδρα, ένα πανό απεικόνιζε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με προσβλητικό τρόπο. Εκατοντάδες περίεργοι παρακολουθούσαν τη σκηνή πίσω από ένα φράκτη.
🇮🇱🇵🇸🚨#BREAKING: Preparation for the handover of four coffins containing the bodies of Israeli prisoners. pic.twitter.com/OxqLUAWiUi
— Raw Talk (@TalkNewz) February 20, 2025
Τα φέρετρα τοποθετήθηκαν στη συνέχεια μέσα σε λευκά οχήματα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, τα οποία τα μετέφεραν και τα παρέδωσαν στον ισραηλινό στρατό.
«Οι σοροί των ομήρων παραδόθηκαν στο εσωτερικό της λωρίδας της Γάζας σε αντιπροσώπους του στρατού και της Σιν Μπετ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειάς», αναφέρεται σε στρατιωτική ανακοίνωση.
Images of the bodies of Israeli hostages being delivered to the Red Cross by Hamas and the Jerusalem Brigades:#BREAKING #Israeli #GazaGenocide #Hamas #Hezbollah pic.twitter.com/EVgAjF5ANy
— FELNews (@FELNewsTR) February 20, 2025
Οι σοροί παραδόθηκαν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας στη λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 12, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί σε τελετή για την παραλαβή των τεσσάρων σορών, όμως ακύρωσε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή.