ΟΗΕ: Η Ρωσία εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες 77 άμαχους στην Ουκρανία
AP
AP

ΟΗΕ: Η Ρωσία εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες 77 άμαχους στην Ουκρανία

Η Ρωσία εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες 77 πολίτες που κρατούνταν αυθαίρετα κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία - δολοφονίες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

Από την εισβολή, η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία έχει καταγράψει 864 μεμονωμένες περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης από τη Ρωσία -- 763 άνδρες, 94 γυναίκες και επτά αγόρια -- πολλές από τις οποίες ισοδυναμούν επίσης με εξαναγκαστικές εξαφανίσεις.

«Καταγράψαμε τη συνοπτική εκτέλεση 77 αμάχων ενώ κρατούνταν αυθαίρετα από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Πρόκειται για έγκλημα πολέμου... είναι επίσης μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε η Μπόγκνερ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Ουζχόροντ στη δυτική Ουκρανία.

«Σαφώς υπάρχουν περισσότερες» συνοπτικές εκτελέσεις από αυτές που μπόρεσε να καταγράψει η αποστολή, "αλλά δεν περιμένουμε να είναι τεράστιοι αριθμοί", πρόσθεσε.

Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε μια έκθεση 36 σελίδων για τις συλλήψεις αμάχων στον πόλεμο, με βάση τα ευρήματα της αποστολής. Καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους έως τις 23 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Σεξουαλική βία και βασανιστήρια


«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι αρχές επιβολής του νόμου και οι σωφρονιστικές αρχές συμμετείχαν σε εκτεταμένα βασανιστήρια και κακομεταχείριση αμάχων κρατουμένων», δήλωσε ο Μπόγκνερ, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Περισσότερο από το 91% των αμάχων που συνελήφθησαν από τη Ρωσία δήλωσαν ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, και σε ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και των ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα.

"Τα βασανιστήρια χρησιμοποιήθηκαν για να εξαναγκάσουν τα θύματα να ομολογήσουν ότι βοηθούσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, να τους αναγκάσουν να συνεργαστούν με τις κατοχικές αρχές ή να εκφοβίσουν όσους είχαν φιλοουκρανικές απόψεις", δήλωσε ο Μπόγκνερ.

Οι μέθοδοι βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν περιλάμβαναν γρονθοκοπήματα και κοψίματα κρατουμένων, στραγγαλισμούς, πνιγμούς με το νερό, ηλεκτροσόκ, στέρηση νερού και τροφής, τοποθέτηση αιχμηρών αντικειμένων κάτω από τα νύχια και εικονικές εκτελέσεις.

Οι κρατούμενοι που σχετίζονταν με συγκρούσεις υπέστησαν επίσης τους λεγόμενους ξυλοδαρμούς καλωσορίσματος και τυχαίους ομαδικούς ξυλοδαρμούς, αναφέρει η έκθεση.

Τα ευρήματα της έκθεσης βασίστηκαν σε 1.136 συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες και άλλους, καθώς και σε 274 επιτόπιες επισκέψεις και 70 επισκέψεις σε επίσημους χώρους κράτησης που διαχειρίζονται οι ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία έδωσε στην αποστολή παρακολούθησης ανεμπόδιστη εμπιστευτική πρόσβαση σε επίσημους χώρους κράτησης και κρατούμενους, με μία εξαίρεση. Η Ρωσία δεν παρείχε τέτοια πρόσβαση, παρά τα αιτήματα.

Ο Μπόγκνερ δήλωσε ότι πέρα από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις αυθαίρετης κράτησης πολιτών, "σαφώς οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι".

Στο ένα τέταρτο περίπου των γνωστών περιπτώσεων, οι άμαχοι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες τοποθεσίες εντός του κατεχόμενου από τη Ρωσία εδάφους ή απελάθηκαν στη Ρωσία, είπε.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους πολίτες που κρατούνται αυθαίρετα έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ ορισμένοι παραμένουν "εξαφανισμένοι", δήλωσε η Μπόγκνερ

Διαβάστε Περισσότερα

Αυτό είναι το νέο compact ηλεκτρικό Toyota