Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου χαρακτήρισε σήμερα «μνημειώδη» την ετυμηγορία στην υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ η οποία, όπως είπε, υπογραμμίζει πόσα πολλά μένει να γίνουν ακόμη προκειμένου να σταματήσει ο συστημικός ρατσισμός εναντίων ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε χθες ένοχος για τη δολοφονία του Φλόιντ στις 20 Μαΐου, μια ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου που οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.
Ένα 12μελές σώμα ενόρκων έκρινε τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού, τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία αφού έλαβε υπόψη του τις καταθέσεις επί τρεις εβδομάδες 45 μαρτύρων. Ο 45χρονος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης 40 ετών.
«Όπως αναγνώρισε το δικαστήριο, τα αποδεικτικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση είναι πεντακάθαρα. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν μια παρωδία δικαιοσύνης», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ.
Η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου κάλεσε να οδηγηθούν στα δικαστήρια και άλλες υποθέσεις υπερβολικής χρήσης βίας ή δολοφονιών από αστυνομικούς λέγοντας πως είναι καιρός να δοθεί ένα τέλος στην ατιμωρησία αυτών των εγκλημάτων.
«Η υπόθεση αυτή βοήθησε επίσης να αποκαλυφθεί, ίσως πιο καθαρά από ποτέ άλλοτε, πόσα πολλά μένει ακόμη να γίνουν προκειμένου να αντιστραφεί το ρεύμα συστημικού ρατσισμού που διαποτίζει τις ζωές ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής».
Διαδηλωτές στη Μινεάπολη ζήτησαν χθες δικαιοσύνη στην υπόθεση του Ντάουντε Ράιτ, ενός μαύρου άνδρα που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό έπειτα από έλεγχο ρουτίνας της τροχαίας στις 11 Απριλίου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου δικαζόταν ο Σόβιν.
«Όπως έχουμε δει οδυνηρά να συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι μεταρρυθμίσεις στα αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς ώστε να σταματήσουν τις δολοφονίες ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής», ανέφερε στη δήλωσή της η Μπατσελέτ.