ΟΗΕ: Ο Μιλέι υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα
AP Photo/Hadi Mizban, File
AP Photo/Hadi Mizban, File

ΟΗΕ: Ο Μιλέι υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι κρατικές περικοπές πλήττουν «τους πιο περιθωριοποιημένους» και κάλεσε την κυβέρνηση της Αργεντινής να σεβαστεί την «ελευθερία της έκφρασης», σύμφωνα με πληροφορίες της Buenos Aires Herald

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι τα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση του προέδρου, Χαβιέρ Μιλέι, βλάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Στην Αργεντινή, τα πρόσφατα προτεινόμενα και υιοθετούμενα μέτρα κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τουρκ την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της 56ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Μεταξύ των μέτρων που επικρίθηκαν, συμπεριέλαβε «περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που πλήττουν ιδιαίτερα τους πιο περιθωριοποιημένους, το εξαγγελθέν κλείσιμο κρατικών ιδρυμάτων αφιερωμένων στα δικαιώματα των γυναικών και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς και μια οδηγία του Υπουργείου Εξωτερικών να αναστείλει τη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις στο εξωτερικό που σχετίζονται με την Ατζέντα 2030».

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο, ο Μιλέι εφάρμοσε μέτρα λιτότητας τα οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ανθρώπινη ιστορία» και έκλεισε το Υπουργείο Γυναικών και Φύλων. Ξεκίνησε επίσης να κλείνει το Κέντρο για την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, έναν κρατικό οργανισμό που παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμιες νομικές υπηρεσίες σε 200 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα, κυρίως σε φτωχές περιοχές.

Η Ατζέντα 2030 είναι ένα σχέδιο δράσης 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που εγκρίθηκε το 2015 από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Ορισμένοι από τους στόχους της σχετίζονται με την κλιματική κρίση, η οποία, όπως αρνείται ο Μιλέι, έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο πρόεδρος έχει επίσης επικρίνει ειδικά την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτισμικό μαρξισμό» και «παρακμή» και υποστηρίζοντας ότι «θα φέρει μόνο δυστυχία στον κόσμο».

Ο Τουρκ κάλεσε τις αρχές της Αργεντινής «να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής του» και «να οικοδομήσουν μια πιο συνεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία».

«Αυτό σημαίνει επίσης πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική συνάθροιση και την ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΗΕ ασκεί κριτική στις πολιτικές του Μιλέι. Τον Ιανουάριο, τρεις ειδικοί εισηγητές δήλωσαν ότι το πρωτόκολλο κατά των διαδηλώσεων της υπουργού Ασφαλείας της Αργεντινής, Πατρίσια Μπούλριτς, αντίκειται στις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.

Το πρωτόκολλο της Μπούλριτς απαγορεύει τα οδοφράγματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σε μια προσπάθεια να εγγυηθεί ότι η κυκλοφορία μπορεί να διεξάγεται ελεύθερα ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, η εφαρμογή του έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των δρόμων από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και δεκάδες αυθαίρετες συλλήψεις.

Ο Τουρκ απαρίθμησε την Αργεντινή ως μία από τις χώρες όπου οι κυβερνήσεις «ξοδεύουν περισσότερα για την εξυπηρέτηση των χρεών τους, παρά για επενδύσεις στα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης των πολιτών τους».

Ο Τουρκ συνέκρινε την κατάσταση της Αργεντινής με χώρες όπως η Σρι Λάνκα (όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό φτώχειας διπλασιάστηκε μεταξύ 2021 και 2023 λόγω των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης), το Λάος και η Μαλαισία.

Ομοίως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο η Αργεντινή έχει χρέος 41,13 δισ. ευρώ, επικρότησε τα μέτρα λιτότητας του Μιλέι, αλλά ζήτησε σταθερά από την κυβέρνησή του να «στηρίξει τους ευάλωτους».


Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Hadi Mizban, File