Την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε άρθρο-κόλαφος του Economist, ενόψει των εκλογών, που έκανε λόγο για επερχόμενη «έξωσή» του από την εξουσία.
Σε ανάρτησή του στα social media το πρωί της Παρασκευής, ο Ερντογάν αναφέρει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κατευθύνεται η εσωτερική μας πολιτική και να επηρεάζεται η εθνική βούληση από τα εξώφυλλα των περιοδικών, που αποτελούν τον επιχειρησιακό μηχανισμό των παγκόσμιων δυνάμεων».
Έμμεση αναφορά στο Κυπριακό
Στο ίδιο κείμενο, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί σύντομο απολογισμό της δράσης της κυβέρνησής του κατηγορώντας τη Δύση ότι αποκαλεί «τρομοκρατές αυτούς που μαρτύρησαν, τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους πολίτες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία «έχει περιορίσει τρομοκρατικές οργανώσεις με τις πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές της κινήσεις», έχει συμβάλει «στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων με συμφωνίες και διαδρόμους για τα σιτηρά».
Προχωρά δε, σε έμμεση αναφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας, «υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, του τουρκικού κόσμου».
Polisimizi, askerimizi, sivillerimizi alçakça şehit edenlere terörist diyebilmek için Batı'nın gözünün içine bakanlar bilmezler.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 5, 2023
Artık siyasi, diplomatik ve askerî hamleleriyle terör örgütlerine dünyayı dar eden bir Türkiye var.
İşte sahada ve masada güçlü Türkiye'nin hikâyesi… pic.twitter.com/dA0AHV0AJL
«Η ήττα του Ερντογάν θα δώσει θάρρος στους απανταχού δημοκράτες»
«Αν η Τουρκία εκδιώξει τον ισχυρό της άνδρα, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να πάρουν θάρρος». Με αυτόν τον τίτλο οι συντάκτες του Economist σε άρθρο τους, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, παίρνουν ξεκάθαρα το μέρος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
«Ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να είναι λίγο βαρετός, αλλά είναι ένας πεισματάρης οικοδόμος της συναίνεσης και ταπεινός - το αντίθετο του αντιπάλου του. Αν κερδίσει, θα είναι μια τεράστια στιγμή για τον παγκόσμιο αγώνα για πραγματική δημοκρατία στην Τουρκία και την Ευρώπη. Ο Ερντογάν έκανε κάποια καλά βήματα στα πρώτα χρόνια της θητείας του, αλλά η διαρκής συγκέντρωση εξουσίας έχει θολώσει την κρίση και την ηθική του αίσθηση. Υποστηρίζουμε θερμά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου.
Η ανάλυση, η οποία εκτιμά ότι η Άγκυρα θα βελτιώσει τους δεσμούς με τη Δύση εάν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου, αναφέρει: «Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν υπολείπεται με μικρή διαφορά. Αν χάσει, θα είναι μια εντυπωσιακή πολιτική ανατροπή με παγκόσμιες συνέπειες. Ο τουρκικός λαός θα είναι πιο ελεύθερος, λιγότερο φοβισμένος και -με την πάροδο του χρόνου- πιο ευημερών. Μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Δύση. Το πιο σημαντικό, σε μια εποχή που οι δικτατορίες βρίσκονται σε άνοδο από την Ουγγαρία μέχρι την Ινδία, η ειρηνική απομάκρυνση του Ερντογάν θα έδειχνε στους απανταχού δημοκράτες ότι οι δικτάτορες μπορούν να νικηθούν».
The defeat of Recep Tayyip Erdogan would have global consequences—and show democrats everywhere that strongmen can be beaten https://t.co/bHPEstl69d pic.twitter.com/tMjhj2Wa1P
— The Economist (@TheEconomist) May 4, 2023
Δημοκρατία «σε κατάσταση φυτού»
Το άρθρο γίνεται ακόμη πιο σκληρό για τον Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «η δημοκρατία στην Τουρκία βρίσκεται σε "κατάσταση φυτού"».
«Όπως και πολλοί άλλοι δικτάτορες, ο Ερντογάν ευνουχίζει το δικαστικό σώμα. Έχει φιμώσει τον Τύπο, εν μέρει μέσω εκφοβισμού και εν μέρει πουλώντας μέσα ενημέρωσης σε φίλους του».
«Οι δικαστές και οι εισαγγελείς του Ερντογάν έχουν εκφοβίσει ακτιβιστές και πολιτικούς με κατασκευασμένες κατηγορίες για "τρομοκρατία". Μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας είναι και ο ηγέτης του κύριου κουρδικού κόμματος της χώρας, του τρίτου μεγαλύτερου της χώρας, το οποίο απειλείται με απαγόρευση», υποστηρίζει το περιοδικό.
«Αντιερντογανική» ρητορική είδε ο φιλοκυβερνητικός Τύπος
Της αντίδρασης Ερντογάν προηγήθηκε ο τουρκικός Τύπος με τη Sabah να καταγγέλλει «αντιερντογανική» ρητορική. Η τουρκική εφημερίδα ειδικότερα αναφέρεται στην «πιστή» στάση εναντίωσης στον Ερντογάν από το περιοδικό, κάτι που «προκάλεσε την οργή των οπαδών του Τούρκου προέδρου».
«Οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα ήταν έξαλλοι όταν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, παρουσίασε κοροϊδευτικά το εξώφυλλο μέσα από tweet του» αναφέρεται στο τουρκικό δημοσίευμα.
Yine heyecan yapmışlar ☺️
— İbrahim Kalın (@ikalin1) May 4, 2023
Ve eklemişler: “Yeni hükümet Batı’yla hasarlı ilişkileri tamir edecek…”
Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum.
Sakin olun.
Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı.
Son sözü millet sandıkta söyleyecek.
🇹🇷🇹🇷🇹🇷 https://t.co/mPYeuyFnyz
«Ενθουσιάστηκαν και πάλι» έγραψε στο Twitter ο Καλίν, δέκα ημέρες προτού οι Τούρκοι προσέλθουν στις κάλπες, σημειώνεται ακόμη στη Sabah και αναπαράγει και τα υπόλοιπα λόγια του Καλίν στα κοινωνικά δίκτυα: «Ηρεμήστε, οι εποχές που δίνονταν εντολές στη χώρα μου τελείωσαν. Ο τουρκικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο με την ψήφο του».
Διαβάστε επίσης:
Economist: Η ήττα του Ερντογάν θα δώσει θάρρος στους απανταχού δημοκράτες