Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε την Τρίτη τη χρηματοδότηση της κατασκευής συνοριακών φραχτών από την ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής όπου οι ηγέτες θα αναζητήσουν από κοινού τρόπους για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.
Η συνάντηση των 27 εθνικών ηγετών της ΕΕ συγκλήθηκε αφότου η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την αύξηση των αφίξεων. Η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ έκανε αναφορά σε 330.000 παράτυπες διελεύσεις πέρυσι, τις υψηλότερες από το 2016.
Τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα όσον αφορά στον επιμερισμό της φροντίδας των προσφύγων στο έδαφός τους και εδώ και χρόνια επικεντρώνονται στη φύλαξη των εξωτερικών τους συνόρων για να αποτρέψουν την άφιξη ανθρώπων μέσω ανεπίσημων - και συχνά θανατηφόρων - διαδρομών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν τη σύνοδο κορυφής με τους ομολόγους του της Πολωνίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Μάλτας και της Βουλγαρίας, ο Όρμπαν ζήτησε τη χρηματοδότηση από την ΕΕ έργων φύλαξης, λέγοντας ότι «οι φράχτες προστατεύουν όλη την Ευρώπη», σύμφωνα με τον επικεφαλής Τύπου του, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε προηγουμένως πει «όχι» στη χρηματοδότηση «συρματοπλεγμάτων», αν και η Κομισιόν προσφέρει χρήματα για φυσικές υποδομές στα σύνορα, όπως εξοπλισμό επιτήρησης.
Σκληρές διαφωνίες
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι περισσότεροι από τους αφιχθέντες πέρυσι ήταν Σύριοι, Αφγανοί και Τυνήσιοι και μόνο το ένα τρίτο περίπου των αιτούντων επρόκειτο να λάβουν άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι αναμενόταν να απομακρυνθούν.
Σε κοινή επιστολή τους πριν τη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Μάλτας, της Δανίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας δηλώνουν ότι «το σημερινό σύστημα ασύλου της ΕΕ έχει καταρρεύσει».
«Η παράτυπη μετανάστευση έχει γίνει και πάλι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα στην ΕΕ», αναφέρουν. «Χωρίς ανανεωμένες και επιτυχείς προσπάθειες ... η παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί και να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια».
Όμως, οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σχετικά με τον χειρισμό των μεταναστών και των προσφύγων δείχνουν ότι η συμφωνία για νέο, ολοκληρωμένο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου μέχρι τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 αποτελεί δύσκολη υπόθεση.