Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Παρασκευή το CNN
Ειδικότερα το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία».
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να «καθαρίσει» το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς. Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει «μείωση σε ό,τι έχουμε δει αναφορικά με μαζικά ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα».
Ερωτηθείς πότε θα νιώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν υποχρεωμένη να ζητήσει κατάπαυση του πυρός – κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα – ο αξιωματούχος είπε ότι δεδομένης της κλίμακας και της ωμότητας των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν τίθεται θέμα κατάπαυσης του πυρός.
«Μια τρομοκρατική οργάνωση παίρνει 200 ομήρους, σκοτώνει 1.400 ανθρώπους και κρύβεται σε τούνελ μαζί με την ηγεσία της – η κατάπαυση του πυρός δεν είναι η κατάλληλη λέξη προς χρήση», είπε.
Τόνισε, όμως, ότι οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να προχωρήσει σε «ανθρωπιστικές παύσεις» και μολονότι έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πρέπει να συμμορφώνεται με τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους.
«Η κατάπαυση του πυρός, νομίζω, θα εξαρτηθεί από το πότε οι Ισραηλινοί θα νιώσουν ότι έχουν διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε πύραυλο στο σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στη Γάζα, ο οποίος βρίσκεται εκτός του θύλακα, όπως μετέδωσε το Σάββατο το ραδιόφωνο Al-Aqsa Radio που πρόσκειται στη Χαμάς.
Δεν ήταν σαφές αν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του βρισκόταν στο σπίτι όταν αυτό χτυπήθηκε.
Ο Χανίγιε, ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019, διαμένοντας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.
Νετανιάχου: Όχι σε κατάπαυση πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, έστω και προσωρινή, εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι από τη Χαμάς, σύμφωνα με όσα ότι φέρεται πως είπε ο ίδιος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ανέφερε ακόμη ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα».
Ο Νετανιάχου ξεκίνησε υποσχόμενος ότι «η νίκη θα είναι “οξεία και καθαρή” και θα έχει “απήχηση για πολλές γενιές”».
Λέει ότι οι εχθροί του Ισραήλ έχουν στόχο να καταστρέψουν τη χώρα και θα αποτύχουν. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει «να καταστρέψουμε τη Χαμάς, [και να επιτύχουμε] την επιστροφή των ομήρων και την αποκατάσταση της ασφάλειας για τους πολίτες και τα παιδιά μας».
Ο ίδιος επαινεί τους γενναίους στρατιώτες του Ισραήλ, λέγοντας ότι σκοτώνουν τρομοκράτες «όλο το εικοσιτετράωρο» στη Γάζα, με στενή συνεργασία μεταξύ των χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων του IDF.
Προειδοποίησε δε τους «εχθρούς του Ισραήλ στο βορρά» να μην κάνουν το λάθος της κλιμάκωσης του πολέμου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο θα σας κοστίσει αυτό» σημείωσε.
Αναφορικά με την επίσκεψη Μπλίνκεν, επισήμανε ότι την εκτιμά την υποστήριξη του Προέδρου Μπάιντεν και των ΗΠΑ, ενώ τόνισε ότι έδειξε στον Μπλίνκεν πλάνα από τις θηριωδίες της Χαμάς, στα οποία ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.
Ανέφερε ότι είπε στον Μπλίνκεν πως «το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που δεν περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων». Και πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα και αντιτίθεται στην αποστολή χρημάτων στη Λωρίδα της Γάζας».
«Προσπαθούμε να πολεμήσουμε με τον ελάχιστο κίνδυνο για τους πολεμιστές μας, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να νικήσουμε τους εχθρούς μας», καταλήγει ο Νετανιάχου.
Γιατί ο Νασράλα δεν προχώρησε σε αναγγελία πολέμου κατά του Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή πρώτη του ομιλία από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επαίνεσε τη Χαμάς και χαιρέτισε τον πόλεμο ως «σημείο καμπής» στην αραβο - ισραηλινή σύγκρουση.
Το διάγγελμά του, ήταν γεμάτο με απειλές κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Δύσης και μεγαλοστομίες υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς παρότι δεν ανήγγηλε έναν πολέμο με το Ισραήλ.
Η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου έχει στα χέρια της μεγάλες ποσότητες όπλων, πολλές χιλιάδες εμπειρόπλεμους άνδρες, έχει την πολυεπίπεδη στήριξη του Ιράν και μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, που θα αποδυναμώσει το Ισραήλ. Ο Λίβανος έβραζε μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και όλοι, πολίτες και κυβέρνηση, όπως βέβαια και η Χεζμπολάχ, προετοιμάζονταν για κάθε σενάριο.
Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία ήταν οργισμένη, αναφέρει το CNN. Ο ισλαμιστής κληρικός (όπως πάντα σε βιντεοσύνδεση από άγνωστο σημείο) έπλεξε το εγκώμιο της Χαμάς και μίλησε για την «άνευ προηγουμένου μάχη» στο νότιο Ισραήλ. Υπενθύμισε ότι η Χεζμπολάχ θα είναι «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια», ότι η όποια κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό «θα ήταν μια ανοησία ιστορικών διαστάσεων».
Παρά ταύτα, η Χεζμπολάχ λέει ότι έχει πρωταρχικό στόχο να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Είπε ακόμη ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ να εφαρμόσουν την παύση των εχθροπραξιών, αν και καταλόγισε στις ΗΠΑ την ευθύνη για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ομιλία ίσως απογοήτευσε πολλούς Άραβες, προσθέτει το CNN. Ο Νασράλα φαίνεται όμως ότι μέτρησε την κατάσταση και έκρινε ότι η οργάνωσή του έχει πολλά να χάσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ.
Ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ προσπαθούν να βαδίσουν σε μια λεπτή γραμμή, αναφέρει από την πλευρά του το Foreign Policy. Θέλουν να επιδείξουν διαπιστευτήρια «αντίστασης» αλλά και να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ. Έχουν να ικανοποιήσουν τη λαϊκή πίεση, γιατί τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα στον αραβικό κόσμο είναι ισχυρά και συνοδεύονταν με συνθήματα που παρακινούσαν τον Νασράλα να βγει στον πόλεμο, αλλά πρέπει το κόστος να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Από την άλλη πλευρά, η Δύση έχει λόγους να αναπνεύσει μετά την ομιλία με κάποια ανακούφιση. Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ σε έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο με το Ισραήλ θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες στην πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή. Αλλά και ο Λίβανος που την ώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση δε θα μπορούσε να αντέξει την επέκταση του πολέμου.
Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Λίβανος θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα για οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ, μια σύγκρουση που οι Λιβανέζοι δεν επιθυμούν για κανένα λόγο. Και η ίδια η Χεζμπολάχ πιθανόν να πληγεί σκληρά: ο πόλεμος του 2006 με το Ισραήλ και η εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο υπέρ του Άσαντ κόστισαν πολλές εκατοντάδες νεκρούς στην οργάνωση.
Ο μεγάλος προστάτης της Χεζμπολάχ, το Ιράν, δεν θα ήθελε να τη δει αποδυναμωμένη από μια πολεμική σύγκρουση, γιατί και το ίδιο δε θα είχε να κερδίσει κάτι, ενώ θα κινδύνευε και με μια αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ.
Μια λεπτομέρεια της ομιλίας του Νασράλα, προσθέτει το Foreign Policy, δείχνει, τέλος, τις προσεκτικές αποστάσεις του από τη Χαμάς. Είναι η αποστροφή του για την «απόλυτη μυστικότητα» στην προετοιμασία της εισβολής της Χαμάς. Με τον τρόπο αυτό δείχνει έμμεσα ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία ευθύνη και άρα δεν πρέπει να τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Για την ώρα, η χαμηλής έντασης πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ φαίνεται να αρκεί.