Η Ουγγαρία επέμεινε τη Δευτέρα στις απαιτήσεις της για ενεργειακές επενδύσεις προτού συμφωνήσει σε ένα ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου, συγκρουόμενη με τα κράτη της ΕΕ που πιέζουν για ταχεία έγκριση περισσότερων κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία.
Η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε στις αρχές αυτού του μήνα το νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου, αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί, με την Ουγγαρία να είναι μεταξύ των πιο έντονων επικριτών του σχεδίου.
«Πρώτα οι λύσεις, μετά οι κυρώσεις», είπε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Τζουντίτ Βάργκα στους δημοσιογράφους ενόψει των υπουργικών συνομιλιών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Αυτή η στάση εναντιώνεται στις εκκλήσεις πολλών κυβερνήσεων για συμφωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 30 Μαΐου.
Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ (800,8 εκατομμύρια δολάρια) σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία. Ανέφερε επίσης ότι μακροπρόθεσμα η απεξάρτηση της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα πρόσφερε έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ ως υποστήριξη σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν πρόσβαση σε μη ρωσικό εφοδιασμό - ουσιαστικά την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία. Σε αυτά τα κράτη προσφέρθηκε επίσης μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό πετρέλαιο. Για να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες ανησυχίες, η Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο 210 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποσκοπεί στον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά δεν έχει υποδείξει πώς θα μοιραστούν οι νέες επενδύσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ
Ένα από τα βασικά εμπόδια παραμένει το ποσό που η ΕΕ είναι έτοιμη να πληρώσει στην Ουγγαρία για να προσαρμόσει δύο διυλιστήρια που προς το παρόν μπορούν να επεξεργαστούν μόνο ρωσικό αργό, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters τη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας ένα από τα βασικά ζητήματα που προκάλεσαν το αδιέξοδο.
Σε μια συνάντηση διπλωματών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί απεσταλμένοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Γαλλία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, ζήτησαν συμβιβασμό πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για να αποφευχθεί μια πολιτική κλιμάκωση της διαμάχης, ανέφεραν διπλωμάτες.