Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε στο BBC ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας Ζόλταν Κόβατς, ένα 24ωρο πριν την αυριανή συνάντησης των πρεσβευτών των κρατών-μελών για να συμφωνήσουν επί τους θέματος μετά τη σημερινή άκαρπη σύσκεψη που πραγματοποίησαν.
Ο Ούγγρος υπουργός χαρακτήρισε την πρόταση «απαράδεκτη» και υποστήριξε πως «θα καταστρέψει την ουγγρική οικονομία».
Ο δημοσιογράφος του BBC, απευθυνόμενος στον Κόβατς έθεσε ευθέως το ερώτημα εάν στα σχέδια πρέπει να εγκριθούν και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα ασκήσει βέτο η Ουγγαρία για να λάβει την εξής απάντηση: «Ναι, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να θυμηθείτε ξανά πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση έρχεται από τις Βρυξέλλες... που είναι το διοικητικό, γραφειοκρατικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όχι από τα κράτη μέλη».
«Γνωρίζουν ακριβώς ότι αυτό που προτείνουν είναι ενάντια στα ουγγρικά συμφέροντα, είναι ενάντια στο ενδεχόμενο που είναι εφικτό επί τόπου, και αν το κάνουμε αυτό θα καταστρέψουμε εντελώς την ουγγρική οικονομία», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, σημείωσε ότι η «παράταση» που δίνεται στη χώρα του «δεν αρκεί». «Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου» που «είναι αναγκαίες για να λειτουργεί» η Ουγγαρία «θα απαγορεύονταν από τα τέλη του επόμενου έτους», κάτι που για τον ίδιο θεωρείται «αδύνατον»: «Δεν πρόκειται για έλλειψη πολιτικής βούλησης ή για θέμα χρονοδιαγράμματος, αλλά απλώς για την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία και τις υποδομές», εξήγησε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Νωρίτερα, στην Ουγγαρία, η οποία προτείνεται να εξαιρεθεί, μαζί με τη Σλοβακία, από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας του.
Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, όπως ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο Reuters. Η Κομισιόν εισηγείται για τις υπόλοιπες χώρες να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.
Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, σημείωσε ότι η «παράταση» που δίνεται στη χώρα του «δεν αρκεί».