Παρά το ότι ο αρχικός σκοπός της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ στο Λβιβ της Ουκρανίας, ήταν η συμφωνία για την επισιτιστική κρίση, ο κίνδυνος του πυρηνικού δυστυχήματος φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του. Από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από τις πρώτες ημέρες της εισβολής τους, πολλοί κρούουν τον κώδωνα του πυρηνικού κινδύνου. Πλέον έχουν πληθύνει οι αναφορές για την εκμετάλλευση του για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Μόσχα αρνήθηκε την πρόταση του Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έχοντας μάλλον κατά νου τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Η περιοχή της Ζαπορίζια είναι απαραίτητη για τον ρωσικό σχεδιασμό της κατάληψης όλο και περισσότερο εδαφών στην Ουκρανία, με πρώτο κι άμεσο στόχο το Ντονέτσκ, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Ντονμπάς.
Το Κίεβο βέβαια κατηγορεί τη Μόσχα για την πιθανότητα σχεδιασμού προβοκάτσιας. Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε σαφώς ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδέσει τη Ζαπορίζια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας. Συγκεκριμένα η Energoatom πιστεύει πως οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας, για το οποίο θα κατηγορήσουν το Κίεβο.
Ήδη, η Μόσχα στο μήνυμα της άρνησης της να ακολουθήσει τις προτάσεις του ΟΗΕ, έριξε την ευθύνη της επικίνδυνης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Κίεβο, κατηγορώντας το πως δεν μπορεί να ελέγξει τις δυνάμεις του, που επιχειρούν εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Η δυνατότητα των Ουκρανών να καταφέρνουν χτυπήματα εναντίον ρωσικών στόχων έχει θορυβήσει το Κρεμλίνο.
Επιπρόσθετα, το Κρεμλίνο φαίνεται να σχεδιάζει να ιδιοποιηθεί τη λειτουργία του εργοστασίου, ώστε να περιέλθει στον έλεγχο του. Η Ρωσία ενδεχομένως να θέλει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και εξακολουθεί να στελεχώνεται από Ουκρανούς τεχνικούς. Εφόσον αποσυνδεθεί από το δίκτυο της Ουκρανίας, θα πιέσει ακόμα περισσότερο το Κίεβο, μειώνοντας την τροφοδοσία της ενέργειας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος τον ρόλο διαμεσολαβητή που ανέλαβε στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, προσπάθησε να λειτουργήσει ξανά ως ενδιάμεσος στην έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Το ζήτημα ωστόσο ξεφεύγει από την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων να προσποριστούν υλικά οφέλη από τη σύγκρουση, όπως προσπαθεί η Άγκυρα.
Είναι προφανές πως ένας βομβαρδισμός από τη μία ή την άλλη πλευρά στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει ένα πυρηνικό δυστύχημα. Αλλά ακόμα κι δεν υπάρξει κάποια στρατιωτική επιχείρηση, η διελκυστίνδα για την ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς μία διακοπή της στην περιοχή θα είναι εξίσου καταστροφική.