Ουκρανία: Γιατί η Χερσώνα αποτελεί στρατηγικό έπαθλο
AP
AP

Ουκρανία: Γιατί η Χερσώνα αποτελεί στρατηγικό έπαθλο

Στρατηγικό έπαθλο αποτελεί η ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας μετά τη ρωσική εισβολή. Η αυξανόμενη πίεση που ασκούν οι ουκρανικές δυνάμεις στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια της περιφέρειας αυτής, φέρει τη Ρωσία αντιμέτωπη με το να χάσει τον έλεγχο της περιφέρειας.

Ποιοι είναι οι λόγοι για την στρατηγική σημασία της Χερσώνας.

Πύλη προς την Κριμαία

Η περιφέρεια Χερσώνα συνορεύει με την Κριμαία και παρέχει στη Μόσχα μια χερσαία γέφυρα προς τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την οποία κατέλαβε το 2014. Η ανακατάληψη από την Ουκρανία εκτάσεων της περιφέρειας της Χερσώνας θα στερούσε από τη Μόσχα αυτόν τον χερσαίο διάδρομο. Θα έφερνε επίσης το ουκρανικό πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς πιο κοντά στην Κριμαία, την οποία η Μόσχα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά της.

Σε αυτή την ουκρανική χερσόνησο, την προσάρτηση της οποίας ο Πούτιν θεωρεί βασικό επίτευγμα των δύο και πλέον δεκαετιών εξουσίας του, διαθέτει βάση μια τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη και ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιεί για να προβάλλει ισχύ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Παροχή νερού

Η παροχή νερού στην Κριμαία θα τεθεί επίσης σε κίνδυνο εάν η Ουκρανία ανακαταλάβει την περιφέρεια Χερσώνα.

Αφότου η Μόσχα κατέλαβε την Κριμαία, το Κίεβο μπλόκαρε την παροχή νερού μέσω ενός καναλιού από τον ποταμό Δνείπερου. Όταν η Ρωσία κατέλαβε τμήματα της περιφέρειας Χερσώνας και της γειτονικής Ζαπορίζια στα ανατολικά, κινήθηκε αμέσως για να ξεμπλοκάρει το κανάλι για να επιτρέψει τη ροή νερού. Η Ρωσία χρειάζεται αυτό το νερό για τον τοπικό πληθυσμό, την άρδευση των άνυδρων εδαφών της χερσονήσου και για πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οδοί ανεφοδιασμού

Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα χαρακώματα στη δεξιά - δυτική - όχθη του ποταμού Δνείπερου στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Χερσώνας. Είναι το μόνο μέρος όπου η Ρωσία έχει παρουσία στη δεξιά όχθη του τεράστιου ποταμού που κόβει στα δύο την Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό για να βλάψουν την ικανότητα ανεφοδιασμού της Μόσχας. Η απώλεια αυτής της πλευράς του ποταμού θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού που υποστηρίζουν την Ζαπορίζια και να επιδιώξει να ανακαταλάβει τον πυρηνικό σταθμό εκεί, υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές.

«Η δεξιά όχθη είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές - για τη (Ρωσία) προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της άμυνας στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια, και για την (Ουκρανία) να απελευθερώσει αυτήν την κατεύθυνση, να κόψει τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την παροχή νερού στην Κριμαία και να επανακτήσει τον έλεγχο του (πυρηνικού εργοστασίου)», δήλωσε ο Όλεχ Ζντάνοβ, στρατιωτικός αναλυτής.

Συμβολική σημασία

Η πόλη Χερσώνα είναι μέχρι σήμερα η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Επομένως, η απώλειά της θα ήταν ένα σημαντικό συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και θα καταδείκνυε ότι η Ρωσία -επί του παρόντος- δεν καταφέρνει να προχωρήσει προς τις πόλεις Μικολάιφ και Οδησσό, των οποίων η Μόσχα επεδίωξε την κατάληψη, δήλωσε ο Ολεξάντερ Μουσιγιένκο, στρατιωτικός αναλυτής.

«Είναι σαφές ότι η απώλεια της Χερσώνας και του προγεφυρώματος της Χερσώνας θα έχει συνέπειες για την εικόνα της Ρωσίας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο εντός της Ρωσίας», είπε.

Έλεγχος στη Μαύρη Θάλασσα

Η περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία είχε - προ του πολέμου - πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η ανάκτησή της θα βοηθούσε το Κίεβο να πάρει εκ νέου τον έλεγχο ορισμένων ακτών σε μια θάλασσα που αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τις εξαγωγές τροφίμων του σε ξένες αγορές.

 

Υπέρ της συνέχισης της αντίστασης στη ρωσική εισβολή οι Ουκρανοί

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την ένοπλη αντίστασή της απέναντι στη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μετά από δύο εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου.

Η σφυγμομέτρηση, που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) στο χρονικό διάστημα 21-23 Οκτωβρίου, έδειξε ότι το 86% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η μάχη κατά των εισβολέων, ακόμη και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις με πυραύλους και με drones σε ουκρανικές πόλεις.

Το ποσοστό των ανθρώπων που στηρίζει τη συνεχιζόμενη ένοπλη αντίσταση παραμένει υψηλό, στο 69%, ακόμη και στις ανατολικές περιφέρειες του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ, που βιώνουν πολύ περισσότερες μάχες και φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό Ρωσόφωνων.

Σε μια αντεπίθεση τους τελευταίους μήνες, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη και στις δύο περιοχές, που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Τα δύο τρίτα όλων των ερωτηθέντων που απάντησαν στην ερώτηση στη ρωσική και όχι στην ουκρανική γλώσσα, τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της μάχης κατά των Ρώσων εισβολέων, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 89% μεταξύ εκείνων που απάντησαν στα ουκρανικά.

Ο υποδιευθυντής του KIIS, Αντόν Χρουσέτσκι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία είχε τον αντίθετο από τον επιδιωκόμενο στόχο «να σπείρει πανικό, απόγνωση και να αναγκάσει τους Ουκρανούς να παραδοθούν».

«Ναι, ο τρόμος συνεχίζεται, άνθρωποι πεθαίνουν και τραυματίζονται, ουκρανικές οικογένειες αναγκάζονται να περνούν τα βράδια τους στο σκοτάδι. Ωστόσο, ο εθνικός πόνος από τις απώλειες και τις καταστροφές δεν φοβίζει τους ανθρώπους», είπε.

«Ο ουκρανικός λαός διατηρεί ισχυρή ενότητα και σταθερότητα και είναι έτοιμος να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη νίκη».

Μια δημοσκόπηση του KIIS που διεξήχθη τον περασμένο μήνα έδειξε ότι το 87% των Ουκρανών αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εδαφική παραχώρηση στη Ρωσία.

Η Ρωσία σφυροκόπησε βασικές υποδομές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής αυτόν τον μήνα. Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ