«Οποιαδήποτε νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο», δήλωσε την Πέμπτη (18/04) το Κίεβο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε πως η αμερικανική βοήθεια θα βοηθήσει ωστόσο την αμερικανική αμυντική βιομηχανία και θα αφήσει χρεωμένη την Ουκρανία.
«Αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει την εξέλιξη της κατάστασης στα μέτωπα. Αυτό δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το Κίεβο, από την πλευρά του, θεωρεί «κρίσιμης σημασίας» τη βοήθεια αυτή για να απωθήσει το ρωσικό στρατό.
Νωρίτερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επισημάνει την αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία, αναφερόμενος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να βασιστεί στις ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν το Κίεβο».
«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στείλουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα για να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της», είχε δηλώσει την Πέμπτη (17/04) ο Μπορέλ.
Δύο και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να παρεμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για μήνες και την ΕΕ να μην μπορεί να παραδώσει επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών εγκαίρως.
«Έχουμε Patriots, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τους στρατόπεδα όπου βρίσκονται για την περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», είχε δηλώσει ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους, σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κάπρι της Ιταλίας.