Η Ρωσία εντείνει τη χρήση των συστημάτων αεράμυνας S-300 και S-400 για τη διεξαγωγή χτυπημάτων σε επίγειους στόχους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αποθέματα βαλλιστικών πυραύλων της Μόσχας εξαντλούνται, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
Ο αξιωματούχος, Γιούριι Ιχνάτ, επικαλέστηκε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες που υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει απομείνει με λιγότερα από 100 σύγχρονα βαλλιστικά πυρομαχικά Iskander. Είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί, αντ' αυτού, τα συστήματα S-300 και S-400 λόγω της αφθονίας πυρομαχικών.
"Ο εχθρός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές τους, επειδή υπάρχουν πολλοί πύραυλοι S-300 που έχουν ήδη κατασκευαστεί, (η Ρωσία) είναι κατασκευαστής αυτών των πυραύλων και ήδη τους χρησιμοποιούν με αυτόν τον τρόπο", δήλωσε σε ενημέρωση στο Κίεβο
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία έχει πιθανότατα εξαντλήσει ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της σε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς SS-26 Iskander, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν κεφαλή βάρους 500 κιλών σε απόσταση έως 500 χιλιομέτρων.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.
Τα μειούμενα αποθέματα οπλισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικά ζητήματα και για τις δύο πλευρές σε έναν πόλεμο που μαίνεται εδώ και σχεδόν 11 μήνες και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.
Το σύστημα S-300 ανήκει σε μια οικογένεια πυραύλων επιφανείας-αέρος που αναπτύχθηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση. Τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης.
Χρησιμοποιούνται τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία, αν και η τελευταία έχει πολύ περισσότερα συστήματα στον κατάλογό της.
Η Μόσχα ανέπτυξε το σύστημα S-400 για να αντικαταστήσει το γερασμένο σύστημα S-300 το 2007. Ο Ihnat δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προτιμούν να χρησιμοποιούν τα πιο άφθονα S-300 εναντίον στόχων εδάφους, αν και τα S-400 χρησιμοποιούνται επίσης με αυτόν τον τρόπο.
Είπε ότι οι S-300 μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον χερσαίων στόχων σε απόσταση έως και 150 χιλιομέτρων και αποτελούν απειλή για την Ουκρανία.
"Οι S-300 αποτελούν απειλή και φυσικά δεν θα έχουμε αρκετά συστήματα από τη Δύση ... για να καταρρίψουμε κάθε S-300 στον αέρα. Πρέπει να τους καταστρέψουμε στις θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονται", δήλωσε.