Του Γιάννη Μαντζίκου
Παρά την ανακοίνωση του Χουάν Γκουαϊδό ότι επιστρέφει στη Βενεζουέλα μετά την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, η αγωνία των συμπολιτών παραμένει, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος σύλληψης του. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος μετά τη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας βρέθηκε σε χώρες της περιοχής, οι οποίες τον στηρίζουν στην προσπάθεια του εναντίον της δικτατορίας του Νικολάς Μαδούρο, κάλεσε τους Βενεζοελάνους σε μαζικές διαδηλώσεις τη Δεύτερα και την Τρίτη.
Ο βασικός φόβος τόσο του Γκουαϊδό είναι να μην έχει την τύχη του πολιτικού του μέντορα Λεοπόλδο Λόπεζ, o οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατ'' οίκον περιορισμό με τη κατηγορία υποκίνησης τρομοκρατικών ενεργειών. Σημειώνεται ότι ο Λόπεζ συνελήφθη με φόντο τις μεγάλες διαδηλώσεις της περιόδου 2013-2014. Εδώ και μέρες λοιπόν, σε ένα «ντεζαβού» εκείνης της περιόδου, ο Μαδούρο απειλεί τον Γκουαϊδό με σύλληψη με αφορμή τη διαταγή του ελεγχόμενου από το καθεστώς Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε απαγορεύσει στον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Από την άλλη όμως αυτός που παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά είναι ο Μαδούρο αφού ενδεχόμενη σύλληψη του Γκουαϊδό δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει εξελίξεις, αφού η τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η ΕΕ έχουν εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις. Εντύπωση άλλωστε προκάλεσε η αυστηρή προειδοποίηση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δεν συνηθίζει τους υψηλούς τόνους. Η Μογκερίνι τόνισε λοιπόν «Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή τη σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γουαϊδό θα αποτελούσε μείζονα κλιμάκωση της έντασης και θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας».
Από την άλλη η Ουάσινγκτον έχει τονίσει κατ'' επανάληψη ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει χαρακτήρα «casus belli», ενώ δεν έχουν περάσει αρκετές μέρες από τότε που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς διαμήνυε από την Σύνοδο της Ομάδας της Λίμα «ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι». Η σύσταση Πενς δεν σημαίνει αυτομάτως και εισβολή ή στρατιωτική επέμβαση, αφού οι αμερικανικές αρχές έχουν στη «φαρέτρα» τους πολλά όπλα με κορυφαίο των κυρώσεων.
Ενδεικτικά, στις 28η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε σε πελάτες από τις ΗΠΑ να προβαίνουν σε πληρωμές για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ωσότου σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Γουαϊδό, ικανή να εισπράττει τα χρήματα. Οι εξαγωγές αργού και καυσίμων από τη Βενεζουέλα μειώθηκαν έκτοτε στα 920.000 βαρέλια την ημέρα, δείχνουν τα δεδομένα, από 1,47 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 1,66 εκατ. βαρέλια καυσίμων την ημέρα τους προηγούμενους τρεις μήνες κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στη Βενεζουέλα παίζεται αυτή τη στιγμή «πόκερ» για γερά νεύρα, με τον Μαδούρο να είναι ικανός για οτιδήποτε όπως έχει δείξει η πρόσφατη και όχι μόνο ιστορία. Αυτή τη φορά όμως, η Ουάσινγκτον φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει σκληρότερη στάση.
Φωτογραφία AP