Το Πακιστάν και πολλά ακόμη αφρικανικά έθνη ζήτησαν περισσότερη προστασία για τους μεντανάστες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τη Δευτέρα μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.
Τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι εκφράζονται φόβοι για το ναυάγιο στις 12-13 Ιουνίου στην πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο από τη Λιβύη προς την Ιταλία.
Το Πακιστάν, το οποίο είχε 350 υπηκόους του στο πλοίο που ανατράπηκε και βυθίστηκε, είπε ότι το περιστατικό ήταν μια «ζοφερή υπενθύμιση των κενών προστασίας».
«Το ανθρώπινο κόστος ενός τέτοιου status quo είναι απαράδεκτο», είπε ο αναπληρωτής μόνιμος πρεσβευτής του Πακιστάν, Ζαμάν Μεχντί, στο 47μελές συμβούλιο σε ασυνήθιστα ειλικρινή σχόλια. «Τα κενά στον επιμερισμό των ευθυνών, τις ρυθμίσεις για την ασφαλή και έγκαιρη έρευνα και διάσωση, την αποβίβαση όλων των ανθρώπων που διασώθηκαν στη θάλασσα και τη λογοδοσία πρέπει να καλυφθούν στο πνεύμα της αλληλεγγύης».
Ο απεσταλμένος για τη Γκάμπια, μια χώρα από την οποία αναχωρούν πολλοί μετανάστες σε επικίνδυνα ταξίδια προς την Ευρώπη, είπε ότι το θέμα απαιτεί «επείγουσα προσοχή», ανέφερε το reuters.
Ο Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, κάλεσε τα κράτη να τερματίσουν την ποινικοποίηση των παράτυπων μεταναστών και να βρουν τακτικά μονοπάτια για αυτούς.
Επανέλαβε επίσης την έκκληση εκατοντάδων ΜΚΟ προς το όργανο για τα δικαιώματα να δημιουργήσει ένα νέο διεθνές ερευνητικό όργανο που θα εξετάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται κατά των μεταναστών. Η ιδέα συζητείται στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γενεύη.