Ένα παλαιό εμβόλιο κατά τηςφυματίωσης, το BCG εξετάζεται από τους ειδικούς επιστήμονες στο αν θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τον κορονοϊό, καθώς πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδέχεται να έχει προστατευτική δράση.
Την ίδια ώρα πάντως υπάρχουν αρκετοί ερευνητές οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί πριν πουν ότι το BCG παίζει ρόλο ασπίδας στον νέο κορονοϊό.
«Γνωρίζουμε εδώ και δεκάδες χρόνια ότι το BCG μπορεί να αναπτύξει προστατευτική δράση και απέναντι σε άλλες ασθένειες από αυτήν για την οποία δημιουργήθηκε, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η, διευθύντρια έρευνας Inserm, στο Ινστιτούτο Παστέρ της Λιλ.
Τα παιδιά που εμβολιάζονται με το BCG υποφέρουν λιγότερο από άλλες αναπνευστικές νόσους. Χρησιμοποιείται επίσης ως αγωγή για ορισμένους καρκίνους της ουροδόχου κύστεως και θα μπορούσε να προστατεύσει από το άσθμα και αυτοάνοσες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1.
Η υπόθεση είναι ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης θα μπορούσε να έχει αντίστοιχα αποτελέσματα και στον κορονοϊό, δηλαδή είτε μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης είτε περιορίζοντας την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.